DELA

Ålands musikinstituts julfest firas

för första gången i Alandica, torsdagen den 16 december. Skolans egen konsertlokal är för liten för att rymma alla elever så därför flyttas festen till Alandicas foajé.
Konserten bli tvådelad med glöggservering i pausen. Besökare kan också lägga en slant i en sparbössa till förmån för den nystartade föreningen Ålands musikinstititus elev- och föräldraförening. Bidragen går till resor, workshoppar och annan utbildning som kan inspirera skolans elever att fortsätta sin utbildning.

En trovärdig och
fängslande intrig

är vad bokförlaget Söderströms vill ha när man utlyser en romantävling för skribenter som är bosatta i Finland och skriver på svenska.
Juryn vill se manus om ”personer som är levande människor som talar till oss här och nu”, med ”ett genomtänkt språk som får oss att älska den som skrev det”.
Manuset skall lämnas in mellan den 1 december 2011 och den 31 januari 2012.
Första priset är 6.000 euro. Förlaget förbehåller sig rätten att publicera inskickade manus, men också att inte dela ut ett första pris.

Ray Cooney går
fortfarande hem
hos den åländska teaterpubliken.
Nu finns det ett fåtal biljetter kvar till Alandicaföreställningarna den 11 och 12 mars av farsen ”Liket som visste för mycket”. På scenen står bland andra Lasse Brandeby och Johannes Brost. Lokal arrangör är journalisten Ove Anderssons bolag Pr-Media.ax.

Erik Sjöbloms
första bok på 37 år
har nu släppts på förlaget PQR. Diktsamlingen heter ”Rum för utsikt”, och så här förklarade han (i Nya Åland 22.11) varför lyrikdebuten från 1976 får en uppföljare först nu:
– Jag har skrivit väldigt mycket under alla år. Men jag ville inte att publiken skulle se mina svårmodsdikter. Men det betyder inte att den nya diktsamlingen är enbart tjohejsan – dikterna innehåller många aspekter på livet.

Filmversionen av
romanen Svinalängorna

får högsta möjliga betyg i Svenska Dagbladet. Dagens Nyheter och Aftonbladet ger filmen fyra stjärnor av fem, berättar FNB..
Svinalängorna bygger på Susanna Alakoskis roman och är Pernilla Augusts första film som regissör. En av huvudrollerna spelas av Noomi Rapace, som bland annat är känd för sin roll som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi.