DELA

Ålands kulturstiftelse fick ny preses

Ålands kulturstiftelses valde ny styrelse för den treåriga mandatperioden 2011-2013 vid sitt senaste vårmöte.
Stiftelsens preses förre landshövdingen Henrik Gustafsson avgick från uppdraget efter tolv år och avtackades med stiftelsens Valdemar Nyman-medalj i silver. Till ny preses och styrelseordförande valdes pensionerade lagtingsdirektören Lars Ingmar Johansson. Till ny vicepreses efter Johansson valdes fil.dr. Agneta Eriksson-Granskog.
Ny styrelsemedlem är lektor Bertil Johansson medan med.dr. Olle Frankman och vd Pia Rothberg-Olofsson återvaldes.
Ålands kulturstiftelse, som grundades 1950, har som uppgift att förvalta donationsmedel och använda avkastningen av dem för vetenskaplig forskning och publikationsverksamhet samt för att stöda vitterhet och konst. Stiftelsen utger serien Det åländska folkets historia och två andra skriftserier.
Bokslutet för stiftelsens sextionde verksamhetsår 2010 balanserar på 1,66 miljoner euro. qIngen vernissage
i rondellen

Landskapsregeringen beslöt att på grund av trafiksäkerhetsskäl avslå Lena Söderlunds och Alexandra Sjöbloms anhållan om att få ha vernissage till en konstinstallation i Västra sjukhusrondellen den 4 juni 2011 kl. 19-21. qSkral ansökan
till Musikinstitutet

I år har ovanligt få ansökt till Ålands musikinstitut.
– Särskilt sång, märkligt nog, är det få sökande till. Men överlag har vi få sökande till alla linjer, säger rektor Björn Blomqvist.
Ansökningstiden går ut på onsdag och man söker i det första skedet via skolans hemsida. qElevutställning
i Jomala bibliotek

Kyrkby högstadieskolas elevutställning finns nu upplagd och -hängd på Jomala bibliotek.
– Utställningen är uppdukad under hela maj månad. Kom och se, men inte äta, lukta, men inte peta, skriver man i ett pressmeddelande.
Elevutställningen kan ses under de tider biblioteket är öppet, måndag-torsdag, kl 14.00-20.00. qMikko Franck lämnar
Nationaloperan

Mikko Franck, operachef och musikchef vid Finlands Nationalopera fram till 31.7.2013, har meddelat att han inte kommer att ställa sig till förfogande när hans nuvarande tjänst ska besättas för en ny avtalsperiod om drygt två år.
– År 2013 har jag arbetat sju år i ett sträck vid Nationaloperan. Jag styr gärna kosan mot nya utmaningar, säger Mikko Franck.
Mikko Franck började som musikchef vid Nationaloperan i augusti 2006, och sedan år 2008 har han fungerat som både operachef och musikchef.
Styrelsen vid Stiftelsen för Finlands Nationalopera och chefdirektör Päivi Kärkkäinen börjar nu förbereda valet av en ny operachef och musikchef, meddelar man i ett pressmeddelande. q