DELA

kulturnotiser

Babben
Larsson,
just nu tv-aktuell med populära lördagsunderhållningen ”Babben & Co” är på gång till Alandia Jazz sommaren 2008. Enligt festivalens konstnärliga ledare Fredrik Erlandsson är man i princip överens men några detaljer är ännu inte spikade. Sommarens Alandia Jazz genomförs den 10-12 juli.

Edgar Sagulin
porträtteras

i serien ”De gamla mästarna på Åland” i senaste numret av tidskriften Accord som ges ut av Svenska dragspelsförbundet i Finland. I artikeln som är skriven av Leif Finnäs berättas framför allt om Sagulin som dragspelare, men också om hans intresse för fiolmusik och det fiolbyggande som han ägnat sig åt med framgång. Serien uppmärksammar ålänningar som i tiden tagit hem åländska dragspelsmästerskap och till dem hör Sagulin. Tidigare i serien har man presenterat mästarna Edgar Boman och Rolf Sundman.
Dragspel trakterar Sagulin fortfarande ”till husbehov” men han utrycker en viss kritik mot dagens dragspelande där en ganska enkel och i ointressant dragspelsrepertoar ”ger instrumentet litet av en töntstämpel”. Som intressantare upplever han Paiazzolla-musiken och nämner gruppen New Café. Han nämner Maria Kalaniemi som en nyskapare.


Markus Kåhre
blir den tredje
inbjudna till utsmyckningen av entrétorget vid kultur- och kongresshuset Alandica. Som Nyan tidigare noterat är de två övriga Stefan Lindfors och Satu Kiljunen.
För att smycka stora salens ridå är de inbjudna redan från tidigare klara: Barbro Eriksson, Rita Jokiranta, Simka (Simon Häggblom/Karin Lind) och Jonas Wilén.
För utsmyckningen av foajén hålls en öppen tävling. Liksom för de inbjudna gäller här att det skall vara på Åland verksamma konstnärer eller konstnärer med åländsk anknytning av något slag.


Vivakören
firar tjugo år
med en annorlunda konsert kallad ”Tusen och en natt” på lördag kl. 19 på Ulfsby gård. Efterfrågan på biljetter har varit stor, men enligt kören ledare Lena Svartström fanns ännu i går ett trettiotal biljetter kvar i förköpet hos Kalmers i Sittkoffs. Hon berättar att kören kommer att ge en andra föreställning på Margaretagården i Mariehamn fredagen den 2 november, men till den har man ännu inte satt i gång med något förköp. Under jubileumsåret och inför konserten har kören arbetat med Anci Hjulström och Simon Ljungman från Göteborg som inspiratörer. I konserten medverkar gitarristen Daniel Söderbäck.