DELA

kulturnotiser

Johan Scotts
triptyk med
titeln ”Som en tjuv om natten” har fått låna namn åt den utställning med verk ur Carl Gustaf Ehrnrooths samling av finländsk samtidskonst som nu visas offentligt för första gången. Det är också första gången Pro Artibus visar en privat konstsamling, meddelar stiftelsen med säte i Ekenäs och upprätthållen av Svenska kulturfonden.
Carl Gustaf Ehrnrooth har under det senaste decenniet skapat en omfattande samling av finländsk samtidskonst. Här finns arbeten från början av femtiotalet av konstruktivister som Ernst Mether-Borgström och Lars-Gunnar Nordström fram till dagens mediekonstnärer som Esko Männikkö och Helena Hietanen.
Utställningen visar en ögonblicksbild av hur samlingen ter sig just nu.Den öppnas i dag, onsdag, av prinsessan Christina, Fru Magnuson.

Tidningen Amelias
statyuppror rasar
vidare över landet meddelar tidningen själv.
– Statyer från Skåne till Luleå har av entusiastiska gerillakvinnor piffats upp med våra Rosa halsband. Ja inte nog med det. På flera ställen har lokala omröstningar dragits igång för att hedra bortglömda kvinnor, skriver tidningen i ett pressmeddelande..
Av 194 statyer i tidningens undersökning föreställer 23 kvinnor.
– Medan snart sagt varenda manlig författare eller vetenskapsman har ett flertal statyer står världsberömda kvinnor som Alva Myrdal och Greta Garbo utan.
i tidningens egen webbomröstning om lämpliga statykvinnor leder Anna Lindh, tätt följd av Elise Ottesen Jensen och Fadime Sahindal.


I går öppnades
Webteatern,

som presenterar sig själv som en unik tjänst som för teatern till åskådaren. Föreställningarna tas emot via nätet och kan ses med en videokanon på stor duk.
– Webteatern är inte ett hot mot traditionell teater, utan snarare ett stöd, säger teaterns producent Thomas Weckström.
Finlands äldsta barn- och ungdomsteater, Unga Teatern, är med och utvecklar och marknadsför tjänste som utförs och uppehålls av Nordpic Production Ab.
Under adressen http://www.webteatern.fi kan man nå Webteatern. o


Artikeln ur
Åländsk odling

från 1976 om de åländska bygdedräkterna, som nämndes i gårdagens recension av den finlandssvenska folkdräktsboken, är skriven av Bo Lönnqvist och inte av Sol-Britt Kärkkäinen som annars bistått dräktsektionen när det gäller det åländska materialet.