DELA

kulturnotiser

Theodor Bjursell
från Nordiska kultur-
fondens sekretariat i Köpenhamn besöker Åland på torsdag, den 14 januari. På programmet står individuell rådgivning för projekt under planering, ett informationstillfälle och en kvällskurs.
Det fanns i går tre platser kvar på kursen ”Hur skriver jag en bra ansökan?” på torsdag kl 19-21 i Medis lokaler. Kursen är för dem som planerar att söka kulturbidrag för nordiska kulturprojekt, men lämpar sig även för andra fonder. Förhandsanmälan bör göras senast i dag tisdag till Maria Jonsson på Nordens institut.
På torsdag kl 17-18 hålls ett informationstillfälle om Nordiska kulturfonden, öppet för allmänheten på Nordens institut, Köpmansgatan 4.
För den som har projekt som man önskar diskutera individuellt fondens rådgivare finns det enstaka rådgivningstider kvar på torsdagen på dagtid. Tiderna kan bokas via Maria Jonsson på telefon 25 533.

Linda Bärlund
har segrat i den
nationella violintävlingen i Kuopio, skriver FNB. Bärlund är 24 år gammal. Hon är från Borgå men spelar numera i en orkester i Geneve i Schweiz.
Juryn, som leddes av kompositören, professor Ilkka Kuusisto, gav andra priset till Tuuli Talvitie och tredje priset till Kreeta-Julia Heikkilä. De är båda från Helsingfors.
Sex violinister deltog i finalen. Första priset var värt 5.500 euro.

Nina Lassander,
från Jeppo har,

liksom Amadeus Lundberg, fjolårets tangokung, och Pentti Hietanen klarat sig vidare till den inhemska finalen i schlager-EM. Nina Lassander sjöng låten ”Cider Hill”, Amadeus uppträdde med ”Anastacia” och Hietanen sjöng ”Il mondo e qui” på italienska, skriver FNB.
Bääbs och Boys Of the Band får vänta fram till den sista semifinalen då en hemlig jury lyfter upp en av de bortröstade låtarna till finalen, där antalet bidrag på så sätt blir tio.
I den andra semifinalen den 15 januari deltar Antti Kleemola, Heli Kajo, Monday, Sister Twister och Veeti Kallio. Efter det får den finländska publiken njuta av ytterligare en semifinal, den 22 januari, innan publiken röstar fram den slutliga schlager-EM-artisten den 30 januari.


Charlie Chaplins
vagabondkaraktär

pånyttföds i tecknad version, skriver FNB. I ett indisk-franskt samarbetsprojekt skall det produceras en datoranimerad tv-serie som grundar sig på den folkkära stumfilmsfiguren.