DELA

kulturnotiser

Lars Midbjer
vikarierar kultur-
sekreterare Mervi Appel i Mariehamn under hennes tjänstledighet. Midbjer tillträder den 15 februari och vikariatet sträcker sig till den 31 december.
Kulturchef Tom Eckerman som utsåg vikarien, bland en lång rad sökande, berättar att Midbjer är kulturvetare till utbildningen. Han är 52 år gammal och arbetar för närvarande som kulturkoordinator inom kultur- och fritidsförvaltningen i Oxelösund i Sverige.
Midbjer är bosatt i Lemland och har pendlat till jobbet i Oxelösund.

Sten & Stanley,
som kommer till
Lions dansgala på Hotel Arkipelag på lördag, den 6 februari, är verkliga veteraner i sammanhanget och har varit med på hela 19 av de 20 dansgalor som Lions ordnat. Totalt har bandet, som funnits sedan sextiotalet, tusentals dansspelningar bakom sig.
Sten & Stanley spelar på scenen i restaurangen, och får hjälp av det åländska dansbandet Musikmakarna med att hålla dansgolvet fullt hela kvällen från kl 21 till 02.30.
Kaptenssalen har också fått ett dansgolv och där sköter åländska Sunrize dansmusiken.
Trots att det är dansgala så bjuds det också på annat än dansbandsmusik. På scenen i Casinobaren kan man under kvällen visa prov på sångkunskaperna. Grevens Karaoke finns på plats med massor med kända låtar. Senare på kvällen tar rockabillybandet Hubcaps över.
I nattklubben spelar coverbandet Monoshop från midnatt.
Boka bord och lösa danspass kan man göra i Hotell Arkipelags reception. Danspasset kostar 20 euro och en trerätters supé 45 euro.
Behållningen från dansgalan går till Haiti-hjälpen och bandet Musikmakarna har, sedan man fick besked om detta, meddelat att man skänker hela gaget till insamlingen.


Nu lediganslås
stipendier ur
Olof Palmes minnesfond som förvaltas av ABF-Åland. Stipendier utdelas för projekt och insatser inom biståndsarbete, fredsfostran och fredsforskning samt humanitära insatser.
Stödet kan utdelas till föreningar och enskilda och ansökningarna skall vara ABF-Åland tillhanda före den 15 februari.
Minnesfonden grundades 1986 efter mordet på den svenska statsministern Olof Palme. Fonden kan man stödja genom kondoleanser och hyllningar.


Picasso-
utställningen
på Ateneum i Helsingfors lockade 314.755 besökare. Det är nytt rekord för konstmuseet. Det tidigare besökarrekordet innehades av Albert Edelfelt-utställningen, som sågs av drygt 300.000 personer, skriver FNB.
Utställningen tog slut klockan tolv natten mot fredagen. Öppettiden hade förlängts till midnatt de två sista dagarna, och många tog chansen att gå på utställningen i sista minuten.
Ateneum sålde också biljetter till Picasso-utställningen på förhand för att minska köerna. Enligt museet var det första gången i Finland som biljetter till en konstutställning såldes på förhand.