DELA

kulturnotiserRöda Korsets
ungdomsverksamhet
på Åland stöds med den konsert som Röda Korset och Nordens institut ordnar i Alandica den 29 april. Nyan har tidigare berättat om konserten med Åbo filharmoniska orkester, under ledning av Ralf Kircher från Wien och med Lisa Fornhammar och Dan Karlström som solister. Musik av de stora operettkompositörerna står på programmetWorkshopar inför
Melodi Grand Prix,
hålls under våren på flera orter. Den som hålls på Åland den 23 mars kan, enligt arrangörerna, ännu ta emot lite fler deltagare.
– Nu har Åland ännu en gång en chans att ta sig till final i MGP-tävlingen. Vi har haft duktiga och framgångsrika deltagare varje år från Åland. Kanske är det rentav dags för en vinnare, skriver projektdragaren Patricia Tiihonen.
MGP har under den senaste tiden fått positiv uppmärksamhet mycket tack vare de duktiga finalisterna i den finländska finalen i Eurovisionsschlagern, Sister Twister och Linn som båda medverkade och tog sig till MGP:s nordiska final.
Nu gäller det låtskrivartävlingen Melodi Grand Prix 2010, där unga i åldern 8 – 15 år skriver och framför egna låtar. Sista inlämningsdatum för låtbidragen är tisdagen den 6 april.
För dem som vill ha hjälp med sina låtar ordnas låtskrivarkurser på sex orter med de professionella musikerna Fredrik Furu och Marcus Granfors som ledare. Det går att delta i workshopen även om man inte har en låt klar.
Sista anmälningsdatum till worskshoparna är 1 mars. Workshopen på Åland, den 27 mars, hålls i Övernäs högstadieskola i Mariehamn kl. 10-16.
På MGP:s webbplats http://www.svenska.yle.fi/mgp finns instruktioner.Åland och
Ålandsfrågan
tangeras i en ny bok med titeln ”Stormaktsdrömmen” av Christer Nilsson som Carlssons förlag i Sverige gett ut. Författaren har företagit en bilfärd runt Finska viken och Rigabukten, från Stockholm via Åland, Åbo, Helsingfors, S:t Petersburg, Tallin och Riga.
Resans mål var att upptäcka och återupptäcka den flerhundraåriga historia som Sverige har gemensam med dessa landområden, skriver Helsingborgs Dagblad som betecknar boken som en mix mellan en geografiskt upplagd guidebok och en populärvetenskaplig faktabok.