DELA

Kulturnotiser

”Stornästrollet och
älvornas drottning”

heter ett teaterstycke med musiktema som föreningen Västra Saltviks väl bjuder på under sin programkväll på Stornäset den 21 augusti. Pjäsen är skriven av Bror Lundberg. Under programkvällen kommer också en trubadur att underhålla med musik och en överlevnadskonstnär att undervisa.

Utbrändhet gav
inspiration till konst

som nu finns till påseende i Medimars väntrum under en månad framåt. Det är akvarellkonstnär Therese Arvidsson från Sverige som ställer ut sina verk, som skapades under en period då hon drabbades av utbrändhet. Utställningen heter ”För träden” och är inspirerade av poeten Karin Boye.
– Verken var en del av den helande processen, berättar Arvidsson som flyttade till Åland för ungefär fyra år sedan.

Folkdräkten och
mode är temat
för en utställningsserie med namnet ”Dialog” som snart öppnas i Galeri Campus i Åbo. Det är föreningen Åbolands hantverk och Yrkesskolan Novia som samarbetar kring projektet som bland annat innebär två samlingsutställningar och föredrag kring temat under hösten. ”Dialog” syftar på ett utbyte mellan det traditionella och det moderna och modeinriktade och är en diskussion mellan nordiska designers, folktradition och studerande inom formgivningsbranschen.
Den första utställningen i serien pågår 8-30 september och visar moderna tolkningar av traditionella folkdräkter. I utställningen deltar följande nordiska formgivare: Hélène Magnússon från Island, Lise Skjåk Bræk från Norge, EmyLittle och Anna-Stina Svakko från Sverige och Tina Nylund, Mirka Pietilä-Laine och Janne Renvall från Finland.
Den 7 september hålls också ett seminarium där Bo Lönnqvist talar under rubriken ”Hur se makten i kläderna?” och där Anna-Stina Svakko från Sverige presenterar ”Gáktefapmu – Styrkan i den samiska folkdräkten” och förklarar hur denna speglar en identitet.