DELA

Kulturkarusellen snurrade i naturen på Brändö

Naturen är full av färger, känslor och material som kan bli allt från gubbar till tavlor.
Barnen på Brändö har under hösten fått delta i Kulturkarusellen, som gör naturen till en lekplats och en ateljé.
Vissa barn tjuter av glädje över att leka med kottar och pinnar, andra behöver lite mer övertalning, men projektet Kulturkarusellen i Brändö har visat att det faktiskt inte behövs dyra leksaker för att ordna uppskattat program för barn.
Under hösten har tretton barn i två grupper samlats fyra lördagar för att skapa lekfull naturkonst tillsammans.
– Vi tyckte att det behövdes ett mer varierande kulturutbud för barnen i skärgården, både traditionella och moderna saker, och därför startade vi projektet, säger Julia Grünewald från arbetsgruppen Kulturverkstan, som ligger bakom Kulturkarusellen.


Färger och känslor
Grünewald har lett workshopparna tillsammans med Ylva Gestranius. En grupp har riktat sig till dagisbarn, och en till barn i årskurs 1-3.
– Med tanke på att det bara finns kring 50 barn på Brändö känns 13 som ett väldigt högt deltagarantal, och barnen har varit positiva. Vissa behövde lite mer tips för att komma i gång, men sedan har de byggt allt från djungler till guldgruvor, säger Grünewald.
Workshopparna har gått ut på att barnen har fått göra små uppgifter.
– Till exempel delade vi ut färgprover från en färgaffär, och bad barnen gå ut i naturen och hitta samma nyans. De var hemskt noggranna och övningen lyckades bra. Vi gjorde en liknande övning där vi skrev upp olika känslor och lät barnen söka i naturen efter föremål som påminner dem om den känslan. Några plockade till exempel nässlor för att illustrera rädsla, säger Grünewald.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström