DELA

Kreativa maskor i sommarutställning

Stickning och virkning ligger i tiden, det vet Eva Eriksson som ansvarat för von Knorrings sommarutställning i Finström Pålsböle. I år är temat ”Maskor av garn”.
Över 20 finströmare bidragit med handarbeten och handarbetsverktyg till utställningen som invigs på söndag.
– Intresset för stickning och virkning är stort, finströmarna är verkligen flitiga och kreativa. Jag har blivit tvungen att säga nej till en hel del bidrag i år, berättar Eriksson som för tredje året i rad hoppat in som utställningsansvarig för von Knorrings sommarprojekt.
Nytt för i år är att museet också ordnar fyra aktivitetskvällar i anslutning till utställningen. Två söndagar och två måndagar under sommaren kan den som är intresserad delta i spinning, stick- och virkcafé, växtfärgning och garnpyssel.

Nya tekniker
Förutom mer traditionella handarbeten som stickade och virkade mössor, vantar, sjalar och halsdukar har Eriksson också fått in verk av för henne nya tekniker, till exempel tvåändsstickning, nålbindning och krokning.
– Min målsättning har varit ett så brett åldersspektrum som möjligt och att blanda färg och form, nytt och gammalt, berättar Eriksson.

Stickade på åkern
Till Erikssons favoriter hör en modellstrumpa för stickning, som använts i skolan på 40-talet. En annan är stick-kroken som lånats ut av Kerstin Geust.
– Kvinnorna bar stick-kroken i kjollinningen medan de arbetade på åkern. Då kunde de bära med sig stickningen och arbeta med den i pauserna.
Utställningen invigs på söndag klockan 13. På invigningsprogrammet står framförande av Joel Petterssons ”En sprucken gryto” på dialekt av Fjalar Eklund, fiolspel av Elina Jansson och Emelie Eriksson och invigningstal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla Boman.
Arrangörer är kultur- och fritidsnämnden i Finström, i år också med hjälp av Mellersta Finströms marthaförening.

SARA OTHMAN