DELA

Kråkskär fick sin egen bok

”En anrättning kryddad med kärlek och respekt för människors livsverk förr och den dag som är”. Så beskrivs ”Kråkskärsboken” som släpptes i går då en skärgårdsintresserad skara samlades i Godby bibliotek. (På bilden Fredrika Sundberg, Daniel Eriksson, Annette Bergbo och Johan Mörn, som jobbat med boken.)
Lite skärgårdsstämning hade Johan Mörn och hans medhjälpare skapat genom att bjuda dem som samlats på svartbröd, hembakad limpa, äppelsaft och Ålands specialost som lagrats i flera månader i en sjöbod på Kråkskär. Mörn är en eldsjäl när det gäller iståndsättandet av Kråkskärsstugan och tillvaratagandet av den kulturhistoria som finns kring det gamla fiskeläget i Saltviks norra skärgård.
Kråkskärsboken har också tillkommit för att stöda det arbetet. Dels för att ta till vara och sätta på pränt berättelser om livet på Kråkskär och omkringliggande holmar, dels för att stöda upprustningen av stugan.
– Blir det något överskott så går det till målfärg, säger Mörn.


En utmaning
Boken har författats av Annette Bergbo som under flera år gjort intervjuer och samlat bakgrundsmaterial för den.
– Det hela började med två reportage som jag gjorde om Kråkskär. Johan Mörn såg dem och frågade om jag ville göra en bok, vilket jag lovade.
Det var för fem år sedan och i går kunde boken presenteras.
– Det har varit en utmaning att få ihop en anrättning som håller ihop och inte skär sig och som samtidigt är läcker, säger Annette Bergbo när hon presenterar boken.


Aptitretare
Hon vill gärna se boken som en intresseväckare och aptitretare.
– Kråkskärstorpet, som Johan och hans medhjälpare lagt ned så mycken möda på att rusta upp, ser jag också som ett hus som öppnat fönster bakåt i tiden, säger hon också.
Annette Bergbo skriver i bokens inledning att den också har ambitionen att fungera som en manual för besökare, ”en vägvisare för hur det var där ute i fiskartorparnas hemvist.”


Född på Kråkskär
Bland dem som samlats till boksläppet i biblioteket fanns också Elvi Söderlund som är född på Kråkskär 1929 och bodde där tills hon var 14 år då familjen bröt upp och flyttade in från skärgården till fasta Åland. Elvi är mycket glad över att hennes barndomshem nu rustats upp.
– Jag var ute där en gång sedan vi flyttat bort och då flög fåglarna in och ut genom fönstren. Det gjorde mig så bedrövad att jag inte ville dit igen. Men nu har jag varit där flera gånger och de har gjort det så fint. Brödet som hänger i taket har jag förresten bakat.
Och vad tycker du om boken?
– Det blir nog kvällsjobb med att läsa den. Jag kommer nog inte att sluta läsa innan jag kommit igenom den, säger Elvi glatt.
Layouten till boken, som tryckts på Mariehamns tryckeri, har gjorts av Fredrika Sundberg. Utöver ett urval gamla historiska bilder innehåller boken också många nytagna bilder av Daniel Eriksson. Upplagan är 500 exemplar och boken kan fås genom sällskapet eller i bokhandeln.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax