DELA

Korpi & Gordon i inspirationsbok

Blommor, dofter, smaker, musik, viktiga platser. Allt sådant som inspirerar till skapande ingår i den nya bok som presenterar designerparet Maria Korpi och Adam Gordon.
Boken lanseras vid en tillställning på Malmstenbutiken i Stockholm om ett par veckor.
Boken som fått namnet ”K&GX10” har tillkommit på initiativ av Love Creative i Manchester i England. Företaget tog kontakt år 2008 och föreslog produktionen av en exklusiv bok i 500 exemplar för att presentera konceptet Korpi & Gordon och en tioårig verksamhet inom design. ”Korpiration”, var arbetsnamnet då.


Om inspiration
Enligt Maria Korpi är den bok som nu skall lanseras inte någon ”coffe table-book” i traditionell mening.
– Den handlar om saker som inspirerar oss i vårt arbete. Dofter, platser, smaker, musik , med mera, presenteras i de tio kapitlen.
Med finns blommor,. som solrosor och vallmo, fiskdofter från Fiskekojan i Mariehamn, Marias och Adams favoritmusik och platser som Kökar och Yorkshire, där de har sin bakgrund, beskrivs.


Mycket bilder
– Mycket bygger på bilder. Boken är gjord litet i scrap book-stil. Texterna är till övervägande del på engelska men också på svenska. På pärmen kommer vi att klistra in ett frimärke som vi designat och förse det med en egen stämpel.
Maria Korpi berättar att de som gjort boken velat få med sådant som förknippas med Skandinavien, till exempel att köttbullar ute i världen upplevs som någonting mycket skandinaviskt.
– Därför ger Gordon och jag var sitt recept på köttbullar i boken.
Bara en mindre del av böckerna kommer att säljas, det mesta av upplagan skall användas för representation och exportfrämjande. Därför har man också fått ett landskapsstöd på drygt 7.000 euro för tryckkostnaderna. Bland annat skall man ha boken med på en mässa i Japan.


Släpps i Stockholm
Lanseringen av boken sker måndagen den 12 april kl 18-21 vid en tillställning på Malmstenbutiken i Stockholm. Enligt Maria Korpi var det en naturlig plats för boksläppet eftersom man samarbetet med denna kända designbutik i tio år nu.
– Men vi har nog också planerat att det skall bli någon form av lansering av boken på Åland, tillägger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax