DELA

Konstrundan bara växer

På lördag och söndag är det dags igen. Runt om i hela Svenskfinland öppnar 230 konstnärer sina ateljéer för allmänheten.
På Åland kan den konstintresserade i år besöka 26 konstnärer. Det är tre fler än i fjol.
Det handlar om den finlandssvenska konstrundan, ett arrangemang bekostat av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet, som nu hålls för sjunde gången. När Minna Öberg, som denna gång varit regionansvarig för Åland, i fredags lät ett antal av de deltagande konstnärerna möta pressen var det lätt att förstå varför man gärna är med: Det är helt enkelt väldigt trevligt.
– Det är så roligt att få träffa kunder och konstintresserade, också andra än de egna släktingarna, säger Hannele Ögård-Forsman glatt.
– Många besökare kommer också igen senare, konstaterar Nanna Sjöström.

Drop-in på fredag
Själva konstrundan genomförs under lördag och söndag då deltagarna håller öppet kl. 12-18. Men redan på fredag inleds evenemanget med Konstens fredag. Då hålls en öppen drop-in workshop utanför Kulturfabriken på Fabriksgatan 4 i Mariehamn kl. 15-19. Det är Amanda Chanfreau och Rodrigo Gomezsoto som leder arbetet. Liknande fredagsevenemang genomförs samtidigt i Borgå, Helsingfors, Raseborg, Pargas, Åbo, Vasa och Jakobstad.
Vid alla ateljébesök under Konstrundan får besökaren en lott sedel och deltar i ett lotteri med verk av finlandssvenska och åländska konstnärer som priser.
Hur man hittar konstnärerna framgår av den tidning som sänts ut till alla hushåll på Åland och under adressen www.konstrundan.fi på nätet.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm