DELA

Konstnärliga tvagningsuppmaningar bidrar till Mariebadshygien

Besökare på Mariebad har sedan någon månad tillbaka kunnat glädja sig över små målade tavlor som uppmanar till tvagning.
– Hygienen är alltid en viktig fråga på badhus, men vi tyckte det är trevligare med konst än med förbudsskyltar, säger badhuschef Christoffer Sundman.
Sedan någon tid tillbaka finns små tavlor tecknade av konstnären My Longley uppsatta i och utanför duschutrymmena på Mariebad.
Budskapet på skyltarna är att man ska tvätta sig före man kliver i bassängen.
– Av en marknadsföringsbyrå fick vi förslaget att göra hygienpåbuden på ett mer löst och ledigt sätt, säger Christoffer Sundman.


Kreativt
För My Longley var det ett nytt koncept.
– Något badhuskakel har jag inte ritat tidigare, däremot har jag gjort illustrationer till en diktsamling, en av fredsinstitutets kampanjer, samt ett gäng affischer, säger hon.
Hon ställde också ut konst i Eckerö post- och tullhus i somras och är en av konstnärerna som deltar i julkalendern på Galleri Skarpans.
– Tavlorna på Mariebad var ett ganska styrt uppdrag, men jag gillade det. Ibland är det skönt att ha ramar man måste hålla sig inom, det kan faktiskt vara riktigt bra för kreativiteten, säger hon.


God respons
Sammanlagt hänger tolv tavlor i Mariebad med sex olika motiv.
– Jag tycker det blev bra, säger Sundman som inte känner till något annat badhus som löst hygienskyltningen på samma sätt.
– Det här är jättetrevligt och vi har fått ta emot enbart positiv respons av badhusets gäster.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax