DELA

Konstnärer öppnar dörren till sitt kreativa inre

Att blotta sig. Det är vad Konstrundan handlar om.
Nyan fick en provrunda i det konstnärliga landskapet inför fredagen och träffade tre av de 32 konstnärer som vågar bjuda in allmänheten till det mest privata, sina ateljéer.
Jonas Wiléns ateljé på Södra Överbyvägen i Eckerö är det första stoppet på vår mini-Konstrunda.
Det är snyggt och prydligt, trots att varje liten vrå utnyttjas till att förvara delar ur hans stora produktion. Där finns böcker och stora fönster, skissar, penslar och stativ. I ett hörn står en grammofonspelare, i motsatt hörn står hans skrivbord. I avståndet emellan kunde man öva in ett mindre dansnummer.
– Bilden av konstnären som slarver är en myt, tycker Jonas Wilén och Peter Winquist, den senare regionansvarig för Konstrundan på Åland och vår guide för dagen.
– De som utövar konst på allvar slarvar inte med sitt jobb, det är ytterst få som jobbar utan självdisciplin och rutiner.

Folkbildning
Att låta utomstående titta in i ateljén är Jonas Wilén van vid. Också mellan Konstrundorna brukar han ta emot besökande grupper. Men helt bekväm blir man aldrig.
– Det är klart det är tudelat, det är något högst privat man väljer att visa upp. Samtidigt finns det en stor poäng i att låta folk utifrån ta del av det halvfärdiga arbetet.
En slags folkbildning, menar Peter Winquist.
– Man får också en inblick i den kreativa processen genom att se hur och var konstnärerna jobbar. Omgivningen kan vara en nyckel för att förstå konsten.

Blygsamma konstnärer
Vi rör oss vidare till ett ställe som i extrem form förkroppsligar Konstrundans idé. Vid Ulfsby gård i Jomala får besökaren en inblick inte bara i den konstnärliga processen men också bekanta sig med den omgivning som ger upphov till konstverkens material.
Hantverkare Ann Gustafsson med sin hantverksbutik Anndrum med tillhörande ateljé har lyckan att arbeta med ull från 1.500 egna får. Gustafsson deltar i Konstrundan för andra året i rad och kommer även i år att ge workshops i tovade konstverk åt 10 besökare i gången. En workshop börjar kl 13 och en annan 16 varje dag, vill man vara säker på att få plats kan det löna sig att ringa innan.
– Konstrundan är ett fantastiskt sätt att marknadsföra sig som konstnär och hantverkare, vi är inte alltid så bra på den biten, vi kan vara lite för blygsamma av oss ibland.

Hemma hos Raina
Det tredje och sista stoppet på vår runda blir i Mariehamn, hemma hos bildkonstnär Raina Clemes på Badhusgatan. Raina Clemes hör till dem som arbetar hemma och därmed innebär Konstrundan inte bara en inblick i hennes ateljé utan i hennes hem.
Under förra årets Konstrunda tog hon emot ungefär 40 gäster som tog sig uppför trapporna till det ljusa rum där hon ritar, målar och skulpterar.
– Jag stänger dörrarna till de rum som jag inte vill visa åt alla och har en gästtoalett i hallen, så det fungerar bra.

Åland var först
Konstrundan är ett mer eller mindre rikstäckande projekt som finansieras av Svenska Kulturfonden. Förra året räknade man med ungefär 8.000 besök sammanlagt i de olika deltagande ateljéerna runtom i Österbotten, Åboland, Nyland och på Åland.
Men det var på Åland och närmare bestämt vid Eckerö Post- och tullhus, som den ursprungliga idén kläcktes.
– På Åland har konstföreningen ordnat Öppna ateljéer sedan 1995, det är en förlaga till Konstrundan, berättar Peter Winquist.

Sara Othman