DELA

Konstinvasion på museet

Pop up-galleriet Prolog huserar i Konstmuseets utrymmen under helgen. Hela 26 konstnärer ställer ut.

Ikväll öppnar Ålands konstförenings pop up-galleri i Ålands konstmuseums renoveringstomma lokaler. Utställningen heter Prolog, och har öppet till och med söndag.
Initiativet kom från konstföreningen, som opponerat sig mot att museet ska hållas renoveringsstängt så länge. Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen är glad över att kunna bemöta konstnärernas utrymmesbegäran på det här sättet.
– Den här utställningen visar hur otroligt kreativa konstnärerna är. De har mer utrymme än vid en vanlig höst- eller vårsalong, och har själva fått samarbeta kring upplägget, säger Procopé Ilmonen.

Galleriet har varken haft en kurator eller en jury, utan först till kvarn har gällt. Var och en har haft ca tre meter till sitt förfogande. Sammanlagt 26 konstnärer ställer ut, flera av dem är nyblivna medlemmar.
– Konstnärsföreningen har tidigare varit en rätt homogen grupp, det är väldigt fint att vi har fått ett bredare utbud. Inget ont om kuratorer, men det är roligt att se hur konstnärerna själva väljer att exponera sig, säger ordförande Peter Winquist.
Han hoppas att det här inte är sista gången som konstföreningen invaderar museet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax