DELA

Konstbygga över land- och språkgränser

– Det är jätteroligt. Jag har fått många nya vänner.
Frida Wikman (bilden) från Finström trivs utmärkt på det nordiska konstläger för unga som just nu pågår vid Eckerö post- och tullhus. (På bilden jobbar man med linoleumsnitt.)
Frida är en av de nitton unga från Finland, Åland och Sverige som deltar i lägret, som inleddes i söndags och avslutas i dag. När Nyan kom på besök i går rådde en sjudande aktivitet i den verkstad som lägret inrättat åt sig i en av post- och tullhusets sidobyggnader.
På lägret har man både målat och tecknat men i går stod linoleumsnitt på programmet. Ungdomarna ägnade sig med stort intresse åt att att snitta fram mönster och trycka bilder.
Runt borden kan man snappa upp både svenska, ”åländska” och finska ord för lägret är både språk- och gränsöverbryggande.


Premiär för Åland
Birgitta Edman, som är en av ledarna, berättar att det är föreningarna Norden i Sverige och Finland i samarbete med Esbo bildkonstskola som som arrangerar konstlägren. De har redan pågått i elva år, turvis i Finland och i Sverige. Nu är det första gången som Åland är med och föreningen Brobyggarna i Eckerö, liksom också Bild- och formskolan är med och understöder det åländska deltagandet. Av deltagarna kommer tio från det finländska fastlandet, fem från Åland och fyra från Sverige.
– Meningen med lägren är att man skall lära sig mer om att arbeta med konst men också lära sig om varandras språk, och inte minst inse att vi är vänner i Norden. Med konstens hjälp lär sig deltagarna att känna varandra, säger Birgitta Edman.


”Helt fantastiskt”
Bildkonstlärare Nina Kerola, som i tiden tog initiativet till kurserna, är lärare på lägret. På frågan om lägren nu efter elva år blivit det hon från början tänkte sig, svarar hon:
– Jag tycker att det är helt fantastiskt att se hur intresserade deltagarna är och hur bra de kommer överens. De här lägren är något som man som lärare verkligen ser fram emot varje sommar.


Nya vänner
Frida Wikman säger att hon är jätteglad över att hon kom med på lägret. Hon har fått nya vänner och man har gjort mycket som varit roligt. På tisdagen åkte man också över till Grisslehamn och besökte Albert Engström-museet.
Att det talas både svenska och finska bland deltagarna tycker hon inte är något problem.
– Det är bara roligt, man måste försöka göra sig förstådd, säger hon.
Utöver Frida deltar ålänningarna Anouk de Vries och Bianca Jung, från Mariehamn, Elina Eriksson, från Jomala, och Andreas Papaioannou, från Eckerö, i lägret.


Sverige nästa år
Att konstlägren fortsätter är redan nu klart. Birgitta Edman berättar att nästa års läger hålls i Sverige på den nordiska folkhögskolan på Biskops Arnö vid Mälaren.
– Och vi kommer nog också då att bjuda in även åländska ungdomar, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax