DELA

Koncentrationen och ljudet finns i Geta

Ljud från gitarrer och sång möter den som stiger in i Furulund i Geta. Något är uppenbarligen på gång.
Ungdomslokalen har blivit inspelningsstudio. I stora salen, vars golv har slitits av många dansande fötter genom åren, står instrument för ett helt band uppställda. Kablarna slingrar sig längs golvet upp till klubbrummet. Där sitter Magnus Henriksson bakom reglage och rattar och styr inspelningen. Allt ljud går genom kablarna till övervåningen och tillbaka till bandets egna hörlurar.
Det är det österrikiska bandet Velojet som spelar in sin fjärde skiva i Geta med Magnus Henriksson som producent och inspelare. Velojet är inte så kända i Norden, men i Österrike har de nominerats till musikpris, flitigt spelats på radio och sålt många skivor.
– Vi älskar tystnaden och skogen. Vi behöver inte bry oss om någon annan musik när vi är här. I städer hör man alltid annan musik, men här kan vi koncentrera oss på vårat, säger René Mühlberger som spelar gitarr och sjunger.
Bandet har valt att åka till Geta och arbeta med Magnus Henriksson för hans tidigare meriter. Henriksson har producerat ett svenskt band som är populärt i Österrike, och produktionen imponerade på Velojet.
– Det är annorlunda med Magnus, han lägger ned mycket tid på att göra låtarna annorlunda. Han känner inte till så mycket om våra andra skivor och kan tillföra något nytt. Han överproducerar heller inte låtarna med många tagningar per stämma utan försöker tänka på låtarna, berättar René Mühlberger.


Trivs bäst på Åland
Magnus Henriksson, som är uppvuxen i Stockholm och har bott på Gotland, flyttade till Geta för möjligheterna till hemskolning av barnen. Arbetet som producent med egen studio tog han med sig. Furulund är inhyrt för tillfället.
– Jag har letat efter en mer permanent studio sedan jag kom hit. Jag var intresserad av radions gamla lokaler i Mariehamn, men de blev dyrare när jag blev intresserad, säger Henriksson.
Arbetet innebär många dagar på resande fot. Band från Sverige spelar Henriksson oftast in i en studio i Stockholm.
– Men jag hoppas kunna arbeta så mycket som möjligt här. Av alla platser jag bott på trivs jag bättre på Åland än någonstans i Sverige, säger Henriksson.
Läs mer i dagens Nya Åland!