DELA

Klintarnas vänner nu också på Lotsberget

Lotsstugan på Lotsberget i Mariehamn är ett kulturhistoriskt landmärke. Numera administreras den av hamnnämnden men föreningen Kobba klintars vänner skall få ta över den som samlingslokal.
Vännerna har redan röjt upp kring stugan och planer finns på en fristående uteveranda med storslagen utsikt över hamninloppet ända ut till Kobba klintar. (På bilden Kobbaklintars vänners verksamhetsledare Rune Karlsson.)
Med våren och sommarsäsongen som står för dörren ökar också intresset att söka sig ut till Kobba klintar. Men nu skall man också kunna få njuta av en storslagen utsikt ut mot havet och Mariehamns livliga Västerhamn från lotsstugan på Lotsberget.
– Ibland kan man få se fyra stora fartyg här samtidigt. Det är ett fascinerande skådespel, menar Rune Karlsson som är verksamhetsledare i Kobba klintars vänner.


Årsbarn med kobbastuga
Att just vännerna velat ta sig an lotsstugan är inte alls långsökt. Från lotsstugan har man sikt ut till kobbarna och stugan byggdes samma år, 1862, som den äldre stugan och den numera rivna båken där ute.
– Man kunde nog signalera till varandra på den tiden, menar Rune.
Tar man till kikaren så kan man lätt se också detaljer ute på kobbarna från Lotsberget.
– I föreningen ser vi lotsstugan som ett värdefullt och konkret inslag i ”Det maritima Åland”, konstaterar Rune.


Med varsam hand
Lotsstugan har varken vatten eller avlopp så någon servering kan det inte bli fråga om. Stugan skall i första hand användas för föreningens verksamhet som samlingsställe men också kunna upplåtas åt andra föreningar som vill hålla möten där. Alla detaljer i arrangemanget är ännu inte klara.
Några förändringar i den kulturhistoriskt värdefulla bygganden blir det i varje fall inte fråga om. Stugan var nära att förstöras i en eldsvåda år 1993 men kunde räddas och de delar som då skadades – bland annat vattentaket – har förnyats.


Utsiktsveranda
– Men vi har låtit konstnär Juha Pykäläinen skissa på en fristående öppen veranda i bergssluttningen strax nedanför stugan. Det kunde bli en inbjudande utsiktsplats öppen för alla, säger Rune.
Han berättar också att man planerar att bygga en ramp från parkeringen öster om stugan till verandan och på detta sätt göra den nåbar även för rullstolsburna.
– Ett ställe dit man kunde ta med sig picknickkorg och kaffetermosen, säger Rune.
Den gamla stigen till stugan från öster har man också röjt fram och parkeringen kommer att förstoras något så att man kan få plats för kanske ett tiotal bilar.


Fönstertalka, båkplaner
Men Kobba klintars vänner har också – som alltid – planer för själva kobbarna. I sommar skall man bland annat ha stor talka på att renovera och måla fönstren i samtliga byggnader. En del takreparationer skall också göras kring utsiktsburen på den stora byggnaden.
Och en av de stora drömmarna är fortfarande att kunna bygga upp den båk som en gång fanns på Kobba klintar, likadan som den som senare – i Lions regi – byggts upp i Sjökvarteret i Österhamn.
– Båken kunde på sikt isoleras invändigt så att man kunde hålla grundvärme på också vintertid. Golvytan är hela 100 kvadratmeter och båken kunde bli ett ställe där man höll mindre tillställningar, visaftnar och liknande. Kanske till och med dans, säger Rune.
Han har en vision om att förverkliga båkbygget endera nästa år, till stora husets hundraårsjubileum, eller till Mariehamns 150-årsfirande år 2011.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax