DELA

Klassiska Emil-hyss på Stallhalla

Stallhallascenen blir Katthult i juli då Emil i Lönneberga spelas. Regissör Petronella Wester utlovar fartfylld teater med klassiska hyss.

Efter att ha regisserat Pippi Långstrump i Eckerö för fem år sedan har Petronella Wester länge tänkt att det behövs mer barn- och familjeprogram på sommaren på Åland. Därför har hon nu ingått ett samarbete med krögare Christian Ekström vid Pub Stallhagen, med resultatet att Emil i Lönneberga huserar på Stallhallascenen i sommar.
– Det är en fantastisk miljö att spela i, vi använder hela området från den flytande scenen fram till läktaren där publiken sitter, säger regissören Wester som också själv står på scen, liksom Christian Ekström.

Ensemblen utgörs av tretton personer, de flesta garvade teatermänniskor sedan tidigare. Huvudrollerna Emil och Ida finns i dubbla exemplar. Den 16 till 27 juli spelas de av 10- och 11-åriga Jack Hancock och Tindra Wester. Den 28 juli till 3 augusti tar 9- och 7-åriga Ruben Grüssner och Peggy Grüssner över.
Publiken får ta del av Emils mest klassiska hyss: huvudet i soppskålen, Ida i flaggstångens, Linas tand… Det blir också scener med byfolk, fest och korvätande.

Emil i Lönneberga hör till de mest spelade familjepjäserna, men då Wester uppmanas beskriva just Stallhallas uppsättning tar hon fasta på fartfylldheten.
– Det blir hyss, sång och lite dans. Alla de kändaste Emil-sångerna finns med. Vi spelar väldigt nära publiken och blandar in dem i föreställningen på olika sätt. Några riktiga djur finns också med på scenen under föreställningen.
Wester betonar att föreställningen inte bara riktar sig till barn.
– Alla mellan noll och hundra ska kunna få något ut av det här!
Övriga medverkande är Kaj Lybeck, Annelie Åkerblom, Jan-Erik Berglund, Britt-Marie Sjöström Kärki, Margaretha Österman, Jonas Danielsson och Rebecca Svenblad.

YLVA VIKSTRÖM   ylva.vikstrom@nyan.ax