DELA

Klassisk Emil-teater med snygga lösningar

TEATER  ”Emil i Lönneberga”
Spelas på Stallhalla i Finström.
Regi: Petronella Wester
Producent: Christian Ekström
I rollerna: Jack Hancock, Tindra Wester, Kaj Lybeck, Annelie Åkerblom m.fl.
Idén att ordna barnteater vid ett ölbryggeri kan te sig lite märklig, men Stallhalla-scenen i Katthult-skrud uppfyller alla krav på en idyll, och närheten till ölterassen märks inte. Under premiärkvällen utförs Emil i Lönnebergas mest välkända hyss inför en fullsatt läktare medan kvällssolen sänker sig över trädtopparna på andra sidan träsket.
Regissör Petronella Wester har satsat på en riktigt klassisk Emil-tolkning, där både repliker, sånger och scenografi väcker starka associationer till Olle Hellboms filmatisering från 1971. Astrid Lindgren-känslan hugger tag i en med besked, även om Stallhagen-miljön med scenen på vattnet, och replikspråket där småländska möter åländska, ger en trevlig lokal prägel.

Fysiskt
Handlingen späckas av fysiska inslag som krossade soppskålar, levande hästar, takklättring, eld och skådespelare som dignar i flaggstången. De scenografiska lösningarna är väldigt lyckade, och gör att man följer hyssens utveckling med spänning trots att man vet hur de går.
Under premiärkvällen spelas Emil av Jack Hancock, som har en väldigt naturlig scennärvaro, bra tajming i replikerna och en sångröst som heter duga. Speciellt andra akten bjuder faktiskt på en en hel hög fina sångarprestationer: Christian Ekströms ”Fattig bonddräng” hör till mina favoriter, följd av Tindra Westers ”Du ska inte tro det blir sommar”, som framkallar sommarlovsgåshud.


Egen värld
Det är inga stora överraskningar eller gastkramande rollprestationer, men teatern gör det den ska: skapar en egen liten Emil-värld där det viktiga inte är om varje ton sitter klockrent. Stämningen och värmen är den röda tråden, och den sitter som ett smäck.
Föreställningens längd på två gånger 30 minuter känns väldigt lämplig, och på slutet får alla sjunga med. Ett tips för besökare är dock att ta med sig solglasögonen, annars får man kisa i solnedgången!
Emil i Lönneberga spelas den 17, 20, 22, 23, 25, 26, 27 och 30 juli, samt den 1, 2 och 3 augusti klockan18.00.
Medverkande är Kaj Lybeck, Annelie Åkerblom, Jack Hancock (spelar 16-27 juli), Tindra Wester (spelar 16-27 juli), Jan-Erik Berglund, Ruben Grüssner (spelar 28 juli- 3 augusti), Peggy Grüssner (spelar 28 juli-3 augusti), Petronella Wester, Christian Ekström, Britt-Marie Sjöström Kärki, Margaretha Österman, Jonas Danielsson, Rebecca Svenblad.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax