DELA

Klart för Barnens litteraturdagar

Barnens litteraturdagar den 14–18 april har i år större bredd än någonsin. I går presenterades programmet som bjuder på besök av tretton författare och illustratörer som åker kors och tvärs genom landskapet. Varje skola skall få åtminstone ett besök. (På bilden från vänster: Elspeth Randelin, Agneta Wilhelms, Kerstin Gäddnäs och Marie Norrgrann ur arrangörsarbetsgruppen.)
Av de författare som kommer på besök under litteraturdagarna är de flesta från Sverige, men med finns också författare från Danmark, från fastlandet och från Åland.
Gäster från Sverige är: Jonathan Lindström, Monica Zak, Mecka Lind, Christina Wahldén, Moni Nilsson-Brännström, Per Nilsson, Kerstin Lundberg-Hahn och Niklas Krog. Från fastlandet kommer Carina Wolff-Brandt och Yvonne Hoffman, från Danmark Jørn Jensen och från Åland Ann-Christine Waller och Anni Wikberg, som också är ”årets illustratör”. De flesta av författargästerna är nya för barnens litteraturdagar, men Carin Wolff-Brandt och Jørn Jensen har också deltagit tidigare.


Bra blandning
Arrangörerna betecknar årets uppsättning av författare och illustratörer som en ”mycket intressant och spännande blandning av prisbelönta författare” och Carina Sandell, som är ordförande i arbetsgruppen för litteraturdagarna, säger till Nya Åland att alla skolor i år verkar ha fått de författare de önskat.
Särskilt noteras att barnens litteraturdagar nu för första gången får besök av en fantasyförfattare, nämligen Niklas Krog. Bland författarna finns också barnens litteraturdagars första Augustprisbelönade författare. Per Nilsson fick nämligen den utmärkelsen i fjol. För första gången har man besök av en författare som är arkeolog, nämligen Jonathan Lindström och dessutom noteras att Monni Nilsson-Brännström är medlem i Svenska barnboksakademin där hon sitter på stol nummer 17.
– Bland årets författare finns flera som vi länge väntat på att få hit, bland dem till exempel Mecka Lind och Monni Nilsson-Brännström, säger Carina Sandell.


Uppskattat
Hon konstaterar också att det visat sig lyckat att ha med illustratörer.
– Särskilt pojkarna uppskattar när någon både ritar och berättar, säger hon och nämner Jonathan Lindström som en sådan författare.
Mecka Lind är ju också både författare och illustratör.
Utöver författarbesöken i skolorna bjuder barnens litteraturdagar på en del annat program. Med olika föreläsningar riktar man sig till föräldrar, övriga familjemedlemmar och bibliotekarier.


Föreläsningar
Tisdagen den 15 april kl 19 hålls en öppen föreläsning i stadsbiblioteket i samarbete med Nordens institut. Sara Hellström från Göteborg berättar då om sitt skrivande och om hur hon inspirerar eleverna.
Torsdagen den 17 april kl 14 håller litteraturpedagogen Annette Kohkoinen från länsbiblioteket i Västerbotten en föreläsning om att läsa högt för de allra minsta.


Utställning
När litteraturdagarna invigs i stadsbiblioteket i Mariehamn den 14 april kl 19 är det vernissage på den utställning som årets illustratör Anni Wikberg håller under litteraturdagarna. Anni Wikberg har illustrerat boken ”Små Sommarsagor” som Ann-Christine Waller gav ut i fjol.
Anni Wikberg arbetar som grafisk formgivare på posten och frimärken som hon gjort finns med på utställningen.


Vimmelfest
Ett stående inslag i barnens litteraturdagar har vimmelfesterna varit och en sådan skall det naturligtvis bli också i år. Onsdagen den 16 april kl 18.30 samlas femteklassister från hela landskapet i stadsbiblioteket för att ”vimla”, träffa författare och jämnåriga. Festen med musik, servering och författarpresentationer inleds kl 18.30 och pågår till 20.30.
Barnens litteraturdagar hålls nu för fjärde gången. Arrangör är Ålands biblioteksförening. I arbetsgruppen sitter, utöver Carina Sandell även: Monica Andersson, Kerstin Gäddnäs, Agneta Wilhelms, Elspeth Randelin, Gun Lindblom och Marie Norrgrann.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax