DELA

Kjell Westö på besök med sin nya bok

Han ville skriva om vad gammal vänskap betyder och vad lojalitet kan kosta. Att prata om sina böcker har han inget emot, men Kjell Westö gillar inte epitetet grabbig.
Kjell Westö är en av Finlands populäraste författare just nu. I höst har boken Gå inte ensam ut i natten utkommit. Det är den fjärde och avslutande boken i hans löst sammanhållna historiska serie som skildrar Helsingfors.
Igår besökte han Åland för att signera böcker i Mariehamns bokhandel.
– Jag har rest mycket den här hösten. Det har att göra med att min bok kommit ut samtidigt på svenska och på finska.
Kjell Westö har en stor läsekrets, den numerärt största på finska, men han har också många läsare i Svenskfinland och i Sverige.
– Jag är i grunden en öppen och social människa och när man jobbat tre, fyra år intensivt och ensam med en bok, då är det alldeles kul att resa och träffa folk. Jag fått lov att skriva kolumner och annat på hotellrum.


Livräddningsbok
Han visste inte från början att det var en serie Helsingforsböcker han skulle skriva.
– Den första boken: Drakarna över Helsingfors var ett engångsprojekt från början, nästan en livräddnings- eller i alla fall en författarräddningsbok. Jag hade varit ganska nere några år, haft skrivkramp och allehanda problem.
Det var först efter romanerna Vådan av att vara Skrake och Där vi en gång gått som Kjell Westö förstod att alla romanerna håller ihop, visserligen ganska löst och inte i kronologisk ordning, men ändå.
– Med den här boken visste jag redan från början att vissa personer från den förra boken skulle skymta.
Kjell Westö har byggt upp ett eget Helsingfors med egna människor som finns parallellt med det riktiga staden.
– I varje roman är huvudpersonerna olika och varje bok har sitt speciella tema.


60-tal och popmusik
Kjell Westö har gjort ett gediget researcharbete i samband med sina historiska romaner.
– I synnerhet boken Där vi en gång gått som utspelar sig 1905-1944 krävde mycket research.
Den nya romanen utspelar sig från 60-talet fram till vår tid.
– Både 60-talet och populärmusiken ligger mig varmt om hjärtat. Jag är född 1961 så mina minnen från 60-talet är mest doft- och ljudminnen, så också för den här boken har jag varit tvungen att ta reda på fakta.
Romanen bygger på två vänskapstrianglar. Tre unga människor på 60-talet och tre andra unga på 70-talet. Det visar sig att de båda trianglarna är intimt sammanvävda.
– Det här är också en kärleksroman. Det finns två kärlekshistorier som vindlar sig genom decennierna, en av dem är ovanligare, en ofullbordad kärlekshistoria. Ännu mer än en kärleksroman är det här ändå en bok om vänskap och lojalitet.


Lojalitet
Om han måste välja en huvudperson ur myllret av människor i romanens persongalleri så väljer han Jouni Manner.
– Han är slagskämpen och hårdingen som blir politiker och karriärmänniska. Vissa tycker kanske att han är en osympatisk person, men han visar sig också hysa stor lojalitet.
Kjell Westö ville skriva om vänskap som uppstår tidigt i livet. Hur viktig och vägande en sådan vänskap kan vara även om livet kastar oss åt olika håll.
– Också vad det kan innebära och kosta att försöka vara lojal med en annan människa.
Du reser mycket runt och talar om dina böcker, blir du aldrig trött på det?
– Nej, inte trött på att tala om böckernas och deras tema för en levande publik. Jag är mycket glad åt att jag fått en stor läsekrets. Jag vet hur mitt författarliv såg ut då jag ännu var en smal författare med en liten läsekrets.
Han känner sig själv så bra att han vet att han skulle ha varit i knipa om han hela resten av sitt liv skulle ha varit hänvisad till den trånga, höglitterära miljön.
– Jag har aldrig funkat eller känt mig hemma där, så den publika biten av författarskapet tröttnar jag inte på. Men så finns det bilden av mig som uppstått via media: den socialt smidiga och grabbiga författaren.
Den kan han ibland ha svårt med.
– Bilden av mig som grabbig har jag delvis mig själv att skylla för. Jag har medvetet alltid hellre talat fotboll och populärmusik med journalister än svarat på väldigt privata eller intima frågor.
Han har sagt i olika sammanhang att nu är det slut på helsingforsböckerna, i alla fall de av den episka sorten.
– Men sånt vet man aldrig. Ett kreativt kaos är helt okej, ofta blir det något helt annat än det man tänkt sig.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax