DELA

Kistans förbannelse bryts

Även Sjöfartsmuseet bjuder på lite extra program för de yngsta under sportlovet.
Jakten på Kapten Rödskäggs skatt är både krokig och spännande. Inte minst för att sjörövarflaggan i museets källare har prytt ett verkligt piratskepp en gång i tiderna.
Barnen som går skattjakten får börja med en liten berättelse om Kapten Ruben Rödskägg, vars skatt de snart ska börja leta efter i Sjöfartsmuseets gömmor och dunkla vrår.
Det var enligt denna berättelse ålänningen Karl Henrik Karlsson som i maj 1783 var matros på det fartyg som blev kapat av Rödskägg. Karlsson var en av de få som inte dödades men däremot tillfångatogs i plundringen. Som troféer när han återvände till Vårdö hade han Rödskäggs flagga och skattkista med sig.
Fram till nu har kistan, som gått i arv hos släkten Karlsson och sedan hittat till Sjöfartsmuseet, lämnats orörd.
– Kistan har inte öppnats tidigare, det vilar en förbannelse över den. Inte jag heller vågar göra det utan barnens hjälp, genom att de kämpar sig fram till skatten kan de bryta förbannelsen, berättar museiassistent Anna Grönholm.
Den numera åländska sjörövarflaggan är en av två i världen som faktiskt anses härröra från riktiga piratskepp, enligt Grönholm. Resten hör till museets egna gissningar om hur det kunde ha gått till, en möjligen sann historia alltså.

Generös belöning
Eric Sjölund och Ida-Maria Sjölund från Mariehamn, nio och fem år gamla, låter oss följa med på jakten. För varje ledtråd de lyckas lösa får de en ny siffra.
Tillsammans bildar siffrorna en kod med vilken kistan kan öppnas. Och den som lyckas öppna kistan måste naturligtvis få en del av skatten. Två dubloner, fem juveler, en snäcka och kanske också ett smycke är belöningen för den som hittar rätt.
Det är inte alldeles lätta ledtrådar som ska luskas ut och frågorna är många. Var sover matroserna – i det stora, fina eller det lilla rummet? Vad är en lejdare? Hur ser en fyr ut?
En ledtråd leder till dödskallar, en annan till jättesköldpaddan. ”Med blod och svett” ska skatten jagas.

Dödskallar och svåra siffror
– Jag vet hur en dödskalle ser ut, såna har vi på dagis, säger Ida-Maria.
En fyr har hon också sett. I verkligheten, men inte ännu på museet. Och museet är stort, ibland får pappa Dan Sjölund hjälpa lite på traven.
Och sen är det ju det där med siffrorna, också dem måste man få rätt.
– Hur ser åttan ut nu igen, undrar Ida-Maria och får snabbt hjälp av storebror som påpekar att det är den som ser ut som en snögubbe.
Och snart är jakten färdig.
– Det var jätteroligt med skattjakt, roligast var det att få leta själv, tycker Eric.

Får leta själva
Också förra året ordnade Ålands Sjöfartsmuseum skattjakt under sportlovsveckan. Den gången fick barnen ledas av pirater, i år får de sköta letandet själva.
– Det är roligt att kunna ordna något extra under sportlovet, dessutom är det ju roligt att vi har en äkta sjörövarflagga att bygga historien på, säger Anna Grönholm.
Skatten kan letas på museet hela denna vecka under museets normala öppethållningstider.

SARA OTHMAN