DELA

Keathy ställer ut på Medimar

Det är inte varje dag Keathy Ericsson-Jourdan ställer ut sin konst för allmänheten. Senast hon hade utställning på Åland var för länge sedan för att minnas, säger hon.
Men nu är det åter dags. På Medimar i Mariehamn hänger hennes verk med inspiration från livet på Åland, Sverige, Ryssland och Grönland.
Bland den välkända bildkonstnären Keathy Ericsson-Jourdans uppdrag finns den självlysande jordgloben i Alandicas foajé hon skapat tillsammans med Christophe Jourdan. Hon har också konstverk ombord m/s Birka Paradise där hon utfört utsmyckningar i mosaik, emalj, textiltryck och måleri.
Nu har Keathy Ericsson-Jourdan ställt ut sina målningar i Medimars lokal på Torggatan i Mariehamn. Varför hon väljer företagarhälsovård framför ett galleri svarar hon att hon på så sätt når ut till fler typer av människor.
– Det är en helt annan publik än på gallerier. Här får dem som kanske inte annars skulle besöka en konstutställning ta del av konsten.

Pendlande
Keathy Ericsson-Jourdan är född på Åland, men har bott största delen av sitt liv i Stockholm. Hennes åländska rötter går ändå allt som oftast igenom hennes alster.
Flera av de emalj- och textilmålningar som hänger på Medimars väggar, blandar Ålands och Sveriges färger med inspiration från resor till Ryssland och Grönland.
– Jag har en mening med allt. Det här är pendlandet. Resandet är typiskt för ålänningar, säger hon.
Tre mindre tavlor har tryck av gamla åländska dokument från museibyrån, med oläslig snirklig text, under schabloner inspirerade av Rysslandsdockan matrjosjkan.

Pillgöra
– Jag har använt gamla protokoll därför att det säger något. Det finns en historia bakom. Och text är väldigt vackert, säger Keathy Ericsson-Jourdan.
Emaljmålningen som föreställer Kumlinge har ett dokument från 1700-talet i bakgrunden. Några ska göra upp om en skiljedom.
Varje emaljmålning är ett riktigt pillgöra, förklarar Keathy Ericsson-Jourdan. Den svarta, blästrade skärmplåten bränns i 880 grader och åker in och ut ur ugnen mellan tio och 30 gånger innan resultatet är på plats. Färgerna som läggs på den vitmålade grunden får inte komma för nära varandra. Då flyter det ihop till en sörja.
– Man kan tänka att det är som en filmjölksblandning, det är svårt att få till det.

Fågeldräkt
Grönlandsresan Keathy Ericsson-Jourdan gjorde 2001 återkommer på flera av hennes bilder. En av dem föreställer en kvinna som bereder en jacka av fågel.
– Fjädrarna vänds inåt och skinnet utåt. Det går åt 30 fåglar till en dräkt.
Ytterligare en Grönlandsmålning föreställer en kvinna i en umiak, en så kallad ”kvinnobåt”.
– Kajaken ses mer som manlig, det är jaktbåten. Umiaken används för att hämta varor och liknande.

Möte med ny publik
Förutom tavlor och textilier på väggarna har Keathy Ericsson-Jourdan låtit tillverka mindre dukar, brickor i två olika storlekar samt glasunderlägg. Alla verk är unika, inga motiv återkommer.
Utställningen i Medimar pågår fram till den 29 mars. Dagens vernissage hålls mellan 16.00 och 18.30 och Keathy Ericsson-Jourdan är spänd av förväntan. Nästa gång hon ställer ut blir först när hon fyller 70, berättar hon. Om fyra år.
– Det ska bli jättespännande att se hur folk reagerar. Mötet med ny publik ska bli jätteintressant.

CECILIA LINDVALL