DELA

Katrinajubel med fin final

Pricka gärna in lördagen den 8 augusti i kalendern. Kammarmusikserien Katrina tioårsjubilerar och avlutar en extra spännande vecka med en avslutningskonsert som heter duga: Tallinns kammarorkester, med Juha Kangas som dirigent och John Storgårds som violinsolist, i Jomala kyrka. (På bilden konstnärliga ledaren Tiila Kangas, till vänster,  och verksamhetsledaren Rosi Djupsund.)
Det är både konsertserien och kulturföreningen Katrina som nu kan fira tioårsjubileum, konstaterade föreningens ordförande Barbro Sundback när programmet presenterades i går. Konsertserien har blivit en etablerad festival, numera medlem också i Finland festivals som samlar de viktigaste musikevenemangen i landet. Enligt Sundback borde man också finna nya vägar till en aktivare marknadsföring i Sverige.


Kommunikation
Ambitionen har från början varit att bjuda den åländska publiken på högklassig kammarmusik och också utnyttja de möjligheter till närkontakt som just kammarmusiken bjuder på.
– Vi har försökt föra publik och artister i närkontakt med varandra och åstadkomma en kommunikation som är svårare att uppnå i andra – stelare – musiksammanhang där publik och artister är mera åtskilda.
I konsertserien har man medvetet letat fram konsertlokaler som är anpassade just till den musik och de artister som medverkar. Även i år finns en hemma-hos-konsert med i programmet. Denna gång hos Barbro och Nils-Gustav Eriksson i Lemland. Dessutom hålls en konsert i det lilla sjöfararkapellet i Sjökvarteret i Mariehamn och också i hantverkshuset Salts utrymmen i samband med den traditionella ljusceremonin på Hiroshimadagen, den 6 augusti.
– Det är väldigt viktigt att man redan när kammarkonserterna planeras känner till miljöerna, säger Tiila Kangas som nu på sjätte året fungerar som konstnärlig ledare.


Öppna repetitioner
Hon berättar också att en nyhet för året är att man kommer att hålla tre öppna repetitioner med Tallinns kammarorkester – två i Alandicas foajé och en i S:t Görans kyrka – där alla intresserade fritt kan få följa med konsertförberedelserna.
Årets tematonsättare är den Peteris Vasks från Lettland, ett hett eftertraktat namn som man lyckats knyta till festivalprogrammet tack vare hans tidigare samarbete med Juha Kangas, dirigent för Mellersta Österbottens kammarorkester som alltså här skall dirigera konserten med Tallins kammarorkester. John ”Jonte” Storgårds som är solist är ju också ett välkänt namn både som violinist och dirigent och han har tidigare spelat Vasks violinkonsert på en prisbelönt skiva med Mellersta Österbottens kammarorkester.


Minns Nordgren
Peteris Vasks musik finns med i flera av konsertseriens program men veckan bjuder ju också på mycket annat. Verksamhetsledare Rosi Djupsund räknar upp Mozart, Bach, Brahms och Beethoven.
Till minnet av Pehr Henrik Nordgren, som gick bort i fjol, hålls en konsert i Saltviks kyrka, onsdagen den 5 augusti.
– Nordgren var ju född i Saltvik, säger Tiila Kangas.


Kända namn
Bland kända artister, utöver de redan nämnda, kan noteras pianisten Ieva Jokubaviciute, numera verksam i New York, cellisten Marko Ylönen, som vid sidan av Arto Noras kanske är Finlands internationellt mest kända cellist, och klarinettisten Harri Mäki.
– Enligt min mening är Mäki i dag världens bästa klarinettist, säger Tiila Kangas.
Mera blåsmusik är tidigare finns också med i programmet tack vare blåskvintetten Il Vento. Tiila Kangas själv spelar i Temperakvartetten som nu för femte gången framträder i konsertserien.
Tar man en titt på programmet så skall man också märka hur fruktbart det är att sammanföra just kammarmusiker under en vecka av intensiva repetitioner och konserter: de olika grupperna och enskilda artisterna gör inte bara sina egna nummer utan ingår i olika kombinationer med varandra.


Konstutställning
Ett nytt inslag i årets konsertserie är också att den bjuder på konst. medverkande fagottisten Bridget Allaire-Mäki är också konstnär och bildkonstlärare och håller under veckan utställning i stadsbiblioteket.
– Det är mycket trevligt att vi också kan bjuda på ett tvärkulturellt inslag, säger Gunnel Ekelund som är medlem i kulturföreningens styrelse.
Nordens institut på Åland är med och finansierar konsertseriens avslutningskonsert med Tallins kammarorkester.
– Institutet är från i år också inriktat på samarbetet med Baltikum, konstaterar institutets direktör Åsa Juslin.


Nytt namn aktuellt
Kulturföreningen Katrina inledde sin verksamhet år 2000 och den första produktionen var musikteatern ”Katrina”, byggd på Sally Salminens kända roman. Fortsättningen på Katrina blev kammarmusikserien.
Efter tio år har det nu också blivit aktuellt med ett nytt namn på evenemanget. Troligen blir det Katrina kammarmusik, ett namn som skulle förtydliga och underlätta marknadsföringen också utanför Åland.

jan.kronholm@nyan.ax