DELA

Katrina medlem i Kammarmusikförbundet

Kammarmusikförbundet, som organiserar drygt hundra svenska kammarmusikföreningar runt om i landet, har fått sin första utländska medlemsförening, Katrina kammarmusik på Åland.
Närmare information finns att hämta på www.katrina.ax och om Kammarmusikförbundet på www.kammarmusikforbundet.se.

Daghem kan
beställa dockteater

Dockteater Fågel Blå är fortfarande verksamma.
Yvonne Dugin och Berit Lindqvist har i olika daghem i Mariehamn, Lemland, Saltvik och Jomala under detta år redan gett åtta föreställningar av sagorna ”Missekatt” och ”Tre små grisar”.
Föreställningar ges också för fjärde året i följd på Kastelholms slott ett par dagar under sommaren.
Daghem eller bibliotek kan ännu under detta år beställa ovanstående föreställning eller fjolårets med ”Sofias längtan” och ”Bockarna Bruse”.

Påskkort på
Jomala bibliotek
Hela mars finns gamla påskkort utställda på Jomala bibliotek. Korten är ur Robert Erikssons samling och är från första delen av 1900-talet. Korten uppvisar stor variation på motiv, med och utan verser. Utställningen är öppen när biblioteket är öppet, måndag till torsdag klockan 14-20.

Ulla-Lena Lundbergs ”Is”
ges ut i sex länder till
Förlaget Schildts & Söderströms har sålt rättigheterna till Ulla-Lena Lundbergs ”Is” till sex länder: Danmark, Estland, Norge, Stor-Britannien, Tyskland och Ungern.
Vasabladet rapporterar att ”Is” är den mest reserverade svenska boken vid Vasa stadsbibliotek.

Guldrusch och brännvin
i nya upplagor
Jakobstadsförfattaren K-G Olins populärhistoriska bok ”Alaska. Del 2. Guldruschen” har utkommit i ny upplaga. Boken berättar om finländare – framför allt finlandssvenskar – som deltog i guldruscherna i Yukon och Alaska kring sekelskiftet 1900. Seriens första del behandlade finländare i Alaska under dess ryska tid.
En central del i boken berättar om den dramatiska transporten av renar från norra Lappland till svältande de guldgrävarna i Yukon, och om den sagolika fyndighet nordborna gjorde vilken sedan ledde till ”Den stora guldkonspirationen”.
I serien har även ingått en tredje del med en namnlista på finländare i Alaska och Yukon. Den delen är slutsåld, men namnen finns numera utsatt på nätet.
Även K-G Olins senaste bok ”Brännvinskriget” har utkommit i ny upplaga. Boken, som berättar om hur förbudstiden påverkade den finlandssvenska kusten, blev en av de finlandssvenska böcker som sålde bäst under fjolåret.