DELA

Katrina kammarmusik blandar friskt

Den 2-7 augusti är det återigen dags för Katrina kammarmusik att omfamna den åländska sensommaren. I går presenterades programmet som är fullt av motstridiga och genreöverskridande akter.
Vad sägs om ett uruppförande av italienaren Lucio Garaus nykomponerade verk för en sjungande gambist och stråkkvartett?
Katrina kammarmusik mår bra skriver konstnärliga ledaren Tiila Kangas i förordet till Katrina kammarmusiks programblad. Och det är onekligen en frisk blandning av genrer och instrument som ska försöka komma överens under årets festival, som under de senaste åren dessutom uppvisat en konstant och god publiksiffra.
– Katrina är som en kokbok. På samma sätt som man där blandar olika ingredienser och smaker blandar vi genrer, stilar och sammansättningar av ensembler, säger Katrinaföreningens ordförande Barbro Sundback.

Tjuvstart på Havsvidden
Festivalen tjuvstartar måndagen den 2 augusti med en konsert på Havsvidden i Geta. På plats är Temperakvartetten och Mikko Perkola som spelar viola da gamba och sjunger (på samma gång!). Framträdandet är ett uruppförande av sånger Mikko Perkola komponerat till dikter av Edith Södergran. Under konserten framförs även verk av Wilhelm Friedrich Bach, Lucio Garau och Jean-Marie Leclair.
Lucio Garau är årets tematonsättare och återkommer genom hela festivalprogrammet. Han är en italiensk tonsättare som fört viola da gamban in i den nutida konstmusiken med buller och bång: bland annat med hjälp av alternativa speltekniker och effektpedaler som vanligtvis hör rockmusiken till.

Eldiga uppträdanden
Ett möte utöver det vanliga äger också rum under avslutningskonserten på Ulfsby gård den 7 augusti, då finsk tango, fransk chanson och svenska polskor tvinnas samman av Veli Kujala på dragspel, Torbjörn Näsbom på nyckelharpa och Andreas Edlund på klarinett. För sången står finländska Mari Palo.
– Hon är en mycket lovande sångerska, säger Barbro Sundback som utlover mycket eldiga framföranden under denna sista festivalkväll.
Torbjörn Näsbom och Andreas Edlund uppträder även tidigare under veckan. På Kastelholms den 5 augusti presenterar de på nyckelharpa och cembalo ett program där barockmusik av bland andra J. S. Bach möter svensk folkmusik.

Ålandsfavorit
En artist som har blivit särskilt populär hos den åländska publiken är violinisten Pekka Kuusisto. Under årets Katrina kammarmusik framför han tillsammans med en kammarmusikensemble på sju personer en musikalisk dramatisering av Franz Schuberts Oktett där en skådespelare kommer att läsa kompositörens brev.
– Det är både ett musikaliskt och ett litterärt framförande, säger Barbro Sundback om konserten som äger rum i Alandicas musiksal tisdagen den 3 augusti.

Frukostkonserter
Högläsning blir det också fredagen den 6 augusti på Salt i Sjökvarteret då Lillemor Grüssner läser texter av rysk/sovjetiske poeten Osip Mandelstam till kompositioner av Tigran Mansurian från Armenien, framfört av Temperakvartetten och Ulla Lampela på cello.
Nytt för i år är musikaliska frukoststunder på Café Bagarstugan och Amorina Chocolaterie. Konserterna börjar 10.00 och pågår i cirka femton minuter och är helt gratis.
– De här konserterna passar särskilt bra för de som inte är så vana med klassisk musik säger Barbro Sundback.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax