DELA

Katarina Gäddnäs många roller prisas

Författaren Katarina Gäddnäs får i dag ta emot Åbolands svenska kulturfonds pris.
För några veckor sedan fick hon Svenska folkskolans vänners folkbildningsmedalj.
Både Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner lyfter fram Gäddnäs mångåriga och mångsidiga arbete för kulturen i allmänhet och litteraturen i synnerhet.
Katarina Gäddnäs kommer bärande på ett palmblad och en stor nalle. Hon pratar i telefon, en österbottnisk tidning gör en intervju om operan Magnus-Maria. Synen är symptomatisk: Katarina Gäddnäs jobbar brett och inom många olika områden inom kulturfältet.
– Jag vill spela på många olika strängar. Jag är intresserad av hela kulturfältet. Det är klart att jag skulle ha kommit längre i mitt författarskap om jag enbart sysslat med det, men det har jag inte velat, säger hon.
Uppskattningen från både Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner värmer.
– Det känns nästan lite pinsamt att ta emot två fina pris så nära inpå varandra. Samtidigt blir jag förstås mycket glad över uppskattningen.

Sedan femton år tillbaka har Gäddnäs varit moderator för många litterära samtal under Göteborgs bokmässa. Hon har år efter år haft samma uppdrag på Helsingfors bokmässa och har under många år jobbat som projektledare för Mariehamns litteraturdagar.
– Bokmässorna är en stor del av mitt liv, och de har dessutom gjort att jag har bra pejl på den nordiska litteraturen.
Gäddnäs har på köpet blivit en slags kulturkonsult som arrangörer ringer till för att få tips om olika slags författare.
– Men litteraturdagsjobbet var jag tvungen att säga upp mig från. Det gick inte att kombinera med allt annat. Att jobba med litteraturdagarna är fortfarande mitt drömjobb, vi får se om det blir en fortsättning.
För närvarande jobbar Gäddnäs med barnkultur i Finströms församling.
– Det är kanske en bild inte så många har av mig, men varje dag sitter jag i ring med barn och sjunger, jag pysslar och gör bildkonst. För mig är det inget andrahandsval utan oerhört viktigt.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson