DELA

Karlström med Salonen i Lissabon

Åländska tenoren Dan Karlström (bilden) inledde det nya året med att medverka som solist när Esa Pekka Salonen gav en konsertversion av Leos Janaceks ”Från de dödas hus” i Lissabon.
I mars är Karlström aktuell som Tamino när Tammerfors opera ger Mozarts Trollflöjten, en opera som han medverkar i också på Leipzigoperan i vår.
När Nyan når Dan Karlström i Leipzig har han just kommit tillbaka från Lissabon och har framträdandet med Esa Pekka Salonen i färskt minne. Sångare från flera länder medverkade i konsertversionen av Leos Janaceks opera ”Från de dödas hus”. Fem av solisterna kom från Finland.
– Det var en stor upplevelse. Båda föreställningarna var slutsålda och publiken uppgick till 1.200 personer per föreställning, berättar Karlström.

I Tammerfors har Dan Karlström tidigare medverkat i olika konserter men ”Trollflöjten” blir hans första operaframträdande i Tammerforshuset.
– Det skall bli riktigt intressant. Bland solisterna i uppsättningen finns ju sångare som Jorma Hynninen och Jaakko Ryynänen.

Läs mera om Dan Karlströms aktuella planer i dagens, onsdagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax