DELA

Karl-Emanuel Jansson under klubban i Helsingfors

En porträttmålning, signerad Karl-Emanuel Jansson, hör till de målningar med speciellt Ålandsintresse som nu bjuds ut på Hagelstams i Helsingfors. Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen på Ålands konstmuseum betecknar målningen som intressant, men man saknar medel för att köpa in den. Utropspriset är 35.000 euro.
Karl-Emanuel Jansson (1846-1874) räknas som något av en åländsk nationalmålare. Mest känd för allmänheten är han för den stora målningen med en åländsk bondbrud som hänger i Ålands konstmuseums permanenta utställning.
Susanne Procopé Ilmonen konstaterar att det är mycket sällsynt att något av Jansson bjuds ut. Hon har hittills bara sett den nu aktuella målningen på bild i katalogen men betecknar den ändå som ”jätteintressant”.
På Hagelstams i Helsingfors konstaterar också vd Mikael Schnitt att det inte är var dag som man får in något av Karl-Emanuel Jansson.

 Läs mera om auktionen, där en målning av Joel Pettersson också bjuds ut för 10.000 euro. Även På Bukowskis finns flera objekt med åländsk anknytning i decemberauktionen.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax