DELA

Kapten Hamnströms dementi efter 30 år

Sjökapten Holger Hamnström, 91, har donerat sin sjömanssäck till Ålands sjöfartsmuseum. Säcken var med den gången han var nära att dö under en betongkaj i Dominikanska republiken. Nu vill han passa på att dementera artikeln om händelsen i Nya Åland 19 mars 1982.
– Det var ingen kloakbrunn jag var fångad i.
Nya Åland var den enda tidning som skrev om den dramatiska händelsen då den då 60-årige kaptenen till och med hann dödförklaras.
– Jag förstår inte hur tidningen fick reda på det, jag ville verkligen inte berätta om det då, säger Pargasbon Hamnström som har åländska rötter.
Tyvärr fick Nyan tydligen lite fel uppgifter av Holger Hamnströms fru som förmodligen missuppfattat händelseförloppet över telefonlinjen. Härmed rättar vi nu – trettio år efteråt – till missförståndet och reder ut hur det egentligen gick till.
Hamnström var befälhavare för holländskregistrerade fartyget Ariko som anlöpte Santo Domingo i Dominikanska republiken i mitten av januari 1982.
– Jag gick över landgången i träskor och halkade till. Hamnen låg precis invid flodmynningen och förmodligen var det flodsvället drog in mig under kajen.
Det var en stor betongkaj och inunder den var det beckmörkt.
– Jag kunde skilja på natt och dag genom något slags vågblänk, men annars såg jag absolut ingenting.
Efter två dygn beslöt han sig för att försöka ta sig ut, bära eller brista.
Med fötterna kände han en grop i cementen cirka 60 centimeter under vattnet och tänkte att det kunde vara stället han kommit in genom. På vinst och förlust drog han lungorna fulla med luft och dök ner där han kände gropen.
– Hur det gick till vet jag inte riktigt men plötsligt var jag uppe mellan båtarna utanför kajen.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist