DELA

Kantorslivet definitivt förbi

– Inspirerande. Jag tror att det skall bli väldigt roligt. Det säger Guy Karlsson som lämnat kantorsjobbet och nu skall vikariera alterneringslediga Marcus Boman vid musikinstitutet ett år framöver.
Den sista juli tog Guy Karlsson anställning i Finströms församling slut. När han i våras sade upp sig hade han ännu inget annat jobb i sikte utan beredde sig på en tid som arbetslös.
– Jag funderade bland annat på att ta taxikort, berättar han.

Måste få luft
Efter mer än 20 år som kantor har han nämligen fått nog av församlingsarbete och säger att han, som han ser det i dag, nog aldrig mera kommer att ta fast anställning inom Borgå stift.
– Det handlar inte om musiken, den har jag trivts med och fått förverkliga enligt mina intentioner, men jag känner att jag måste få mera luft. Jag blev väldigt trött det senaste halvåret, säger han.
– Jag är helt enkelt trött på att arbeta inom den kyrkliga organisationen. Jag har väl också förändrats själv genom åren och känner att jag inte riktigt passar in.
Samtidigt är han noga med att påpeka att hans beslut inget har att göra med att det rått en viss turbulens i församlingarna Jomala och Finström på senare tid. Det han syftar på är av mera allmän natur.
Han säger också att han kände lite på samma sätt när han efter många år lämnade arbetet i Mariehamns församling i slutet av nittiotalet. Innan han tog församlingsanställning på nytt den gången var han musiklärare i Övernäs högstadieskola under ett läsår.
Men nu menar han alltså att hans tid i kyrkans tjänst är definitivt till ända.
– Jag kan nog tänka mig att spela på i olika förrättningar eller hoppa in på något kortare vikariat om det behövs, men någonting mera tror jag inte att det blir, säger Karlsson som när Nyan träffade honom i lördags var på väg för att spela på en begravning.

Ettårsvikariat
Tanken på att Guy Karlsson skulle vikariera Marcus Boman under dennes alterneringsledighet uppstod redan i början av sommaren. Guy berättar att han träffade Marcus och hörde om hans planer och då frågade om han trodde att han kunde komma i fråga som vikarie.
Och så blev det.
Marcus Boman arbetar numera på en tjänst som ackompanjatör och pianolärare vid institutet, men Guy Karlsson kommer ändå inte att ta över precis de sysslorna. Han skall fungera som ackompanjatör och ha en viss pianoundervisning men också ta hand om tre av institutets fyra körer, något som även hänger samman med att även sångläraren Therese Karlsson kommer att vara tjänstledig på grund av sitt engagemang i musikalen ”Evita” på Åbo svenska teater.
– Barnkören, Singoalla och Capella Vocalis skall jag ha hand om medan Catherine Frisk Grönberg, liksom tidigare, har den fjärde kören Voces Alandicae.

Inspirerande
Guy Karlsson har under sin kantorstid arbetat mycket med just barnkörer och ungdomskörer och därför ser han verkligen fram emot arbetet med institutskörerna.
– Det känns verkligt inspirerande, helt enkelt. Jag känner ju att det här är sådant som jag kan, att jag har något att ge, säger han.
– Åtminstone till en början kommer det att bli en ganska poppig repertoar. Jag är ju i grunden en poppare och rockare, men det är klart att en kör vid institutet måste sjunga allt från Beatles till Mozart.

Öppna för alla
De körer som Guy Karlsson tar hand om är alla sådana som är öppna även för dem som inte är inskrivna vid institutet. Vill man vara med så är det bara att ta kontakt. Redan nu på måndag (25.8) ordnas insjungningar för nya sångare i Singoalla och Capella och på tisdag i barnkören.
– Det är inga märkligare saker utan bara ett litet röstprov och passare inte tiderna så är det bara att höra av sig till mig om någon annan tid, säger Karlsson.
Öva börjar körerna första veckan i september, alltså nästa vecka.

Lärarbana lockar
Guy Karlsson ser fram emot ett givande år och säger redan nu att en fortsatt satsning på lärarbanan inte är främmande för honom.
– Jag har ju inte läst någon pedagogik men har nu börjat fundera på att skaffa mig en sådan utbildning, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax