DELA

Känslorna är hennes drivkraft

Symbolistiska tolkningar av barndomens trygga värld, ifrågasättande av könsbaserade stereotyper och starka känslor som får utlopp på duken.
Nu ställer den litauiska konstnären Monika Furmanaviciute ut sina målningar på Mariehamns stadsbibliotek.
Från och med i dag kan den konstintresserade ta del av den namnlösa utställningen av litauiska konstnären Monika Furmanaviciute på Mariehamns stadsbibliotek.
– Jag har inget speciellt budskap jag vill framföra, utan vill att betraktaren själv ska bilda sig en uppfattning om vad man ser i min konst, säger hon.

Kvinnans inre väsen
Konstnären analyserar sig själv och sin omvärld genom självporträtt, naiv symbolik, sparsam färgskala och olika strukturer. Hon ifrågasätter kvinnans ställning i ett konsumtionssamhälle, relationer mellan könen och orsaker till människans beteende.
– Jag försöker fånga den kvinnliga sinnesstämningen i mina tavlor. De är poetiska och sentimentala, berättar hon.
I utställningen kan man bland annat se en kvinna porträtterad där ansiktet är intetsägande och händerna istället får visa vem hon är.
– Jag tyckte att händerna säger mer om hennes personlighet än ansiktet gör. Jag har också målat ett självporträtt där jag försöker visa min maskulina sida genom att ta bort hår och den yttre masken.

Älskar kulturvänligt Åland
Tavlorna är målade mellan 2005 och 2007 och Monika Furmanaviciute säger själv att de hör till hennes mörka period.
– Det här är mina tidiga alster som är ganska sorgsna. Jag vill fortsätta ställa ut på Åland nästa sommar med nyare målningar som har ett annat uttryck, förklarar hon.
Kärleken till Åland uppstod när hon hälsade på sin mamma som bor här.
– Jag älskar det här stället. Och jag blev så imponerad av att man satsar så mycket på kultur. I Litauen får man kämpa för att någon ska uppmärksamma ens konst. Jag vill gärna komma tillbaka till Åland och ställa ut igen, säger hon..

Passionerad konst
Inspirationen till målningarna kommer från Monika själv och det som pågår inuti henne. Hon menar att känslorna är hennes bränsle och att hennes tavlor blir bättre ju större passion hon känner när hon målar.
– Jag är så dramatisk. Jag gillar det inte, men det är sån jag är, säger hon och skrattar.

I Europa
Monika Furmanaviciute föddes 1978 i Vilnius och började på institutionen för måleri på Vilnius konstakademi 2004. Hon tog sin kandidatexamen 2008 och har sedan dess ägnat sig åt fortsatta studier samtidigt som hon deltagit i en mängd konstutställningar i Europa.
Utställningen på stadsbiblioteket öppnar klockan 18.00 i kväll och visas till och med den 14 augusti.

Linnea Friman