DELA

Känd solist med Alandia Strings

När Alandia Strings ger konsert i Alandica i Mariehamn söndagen den 3 oktober kan man göra det med en välkänd solist, altviolinisten Garth Knox (bilden).
Garth Knox är född på Irland, uppvuxen i Skottland och sedan länge bosatt i Paris. Knox, känd från såväl Arditti Quartet som Ensemble Contemporain, är i dag en av de ledande violasolisterna. Violan är Knox huvudinstrument men under de senare åren har han också börjat framträda på flera lite mer ovanliga stråkinstrument såsom viola d’amore och hardangerfela.
Knox är en mångsidig musiker som spelar allt från nutida musik till folkmusik och även komponerar. Dessutom är han flitigt anlitad som gästlärare i olika länder. I gränsöverskridande samarbeten med dans, teater och video har han gjort två musikföreställningar som riktar sig till både stora och små.


Ålandspremiär
– Knox har turnerat i stora delar av världen men det är första gången han framträder på Åland. Under dagarna på Åland kommer Knox att undervisa Alandia Srings elever för att sedan göra en konsert med dem. På programmet står musik av Knox som framförs av både Alandia Strings och Knox själv, berättar Birgitta Bergman-Jansson i Alandia Strings.
Under konserten spelar Alandia Strings även irländsk folkmusik som Knox arrangerat för dem.
Konserten på Alandica den 3 oktober inleds kl 15. (jk)