DELA

Känd regissör övade med elever

Den 9 maj är det premiär för operaföreställningen Dido och Aeneas i stadshuset. I helgen övade ensemblen för sista gången tillsammans med kända svenska regissören Catarina Gnosspelius.
Under Catherine Frisk Grönbergs och Kjell Frisks ledning har elever vid musikinstitutet arbetat med Henry Purcells opera Dido och Aeneas sedan hösten. Snart är det dags för premiär och i helgen övade ensemblen för sista gången tillsammans med svenska regissören Catarina Gnosspelius.
Gnosspelius, som jobbat som regissör sedan mitten av 80-talet, hittar man till vardags som producent för olika kulturevenemang på Läckö Slott vid Vänern i Sverige. År 2000 fick den åländska publiken stifta bekantskap med henne då hon stod för regin när ”Havsoratoriet” av Peter Lång sattes upp på Badhusberget i Mariehamn i samband med Tall Ship Race, och nu är det alltså dags igen.
– Jag blev uppringd i vintras och i januari började vi repetera. Nu känns det som att vi nästan är framme, säger Gnosspelius.

Ärliga sångare
Ensemblen består av sång- och musikelever från Ålands musikinstitut, plus några andra unga som velat vara med.
– Totalt är det ungefär 25 ungdomar i åldrarna 17 till 27 år som medverkar.
Gnosspelius säger att arbetet med ungdomarna har varit väldigt roligt och inspirerande.
– Vad de har som inte alla operasångare har är att de är helt ärliga, både i hur de sjunger och agerar. De har inte lagt sig till med några manér och de försöker inte härma någon annan sångare utan det de gör är rakt och uppriktigt, säger hon.
Gnosspelius tror att detta delvis beror på att sångarna är så pass unga och oerfarna.
– Men de har väldigt mycket sannhet i sig även som människor.

Klassiker moderniserad
Operan Dido och Aeneas är en klassisk historia om kärlek, öde, svek och död. Gnosspelius berättar att den handlar om drottningen Dido och halvguden Aeneas och att operan är skriven 1989.
– Den består av fyra scener. I den första träffas Dido och Aeneas och man förstår att de är kära. I andra scenen ser vi några häxor som ogillar att de är tillsammans och som vill sära på dem. Det slutar med att de befinner sig i en hamn, säger adjö till varandra och Dido dör.
För att göra föreställningen mer aktuell har Gnosspelius moderniserat berättelsen, utan att för den skull ändra ett enda ord eller musikstycke.
– Dido i vår uppsättning är en ung drottning och Aeneas är en amerikansk filmstjärna. Häxorna är de moderna skvallertidningarna och historien handlar om att det blir en katastrof om Didos och Aeneas förhållande blir offentligt.

På engelska
Gnosspelius berättar att hela föreställningen sjungs på engelska.
– Men jag tror publiken kommer att kunna hänga med.
Och att sångarna och musikerna är oerfarna tror Gnosspelius enbart kommer inverka positivt på föreställningen.
– Vi har två mål med det här. Som regissör vill jag förstås att föreställningen blir så bra som möjligt, men ett annat mål är att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt. Klarar vi att kombinera de två delarna är vi i den bästa av världar och jag tycker att vi är på väg dit nu. Att ungdomarna är under utbildning kommer inte att påverka föreställningen negativt, snarare tvärtom. Deras vakenhet smittar av sig, både till oss som jobbar med dem och förhoppningsvis också till publiken.
Den 9 maj är det premiär för Dido och Aeneas och sedan spelas tre föreställningar till i stadshuset.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax