DELA

Kamp på liv och död i live-opera

I stadshuset i Mariehamn visas inkommande lördag, den 19 januari, operan Maria Stuarda live från Metropolitan Opera i New York. Det är andra delen i Donizettis berömda trilogi om engelska kungahuset Tudors historia.
David McVicar regisserar Metropolitans premiär av Maria Stuarda och det var också han som regisserade första delen i trilogin, Anna Bolena, förra säsongen. Det är första gången Maria Stuarda spelas på Metroplitan .
Den amerikanska mezzosopranen Joyce DiDonato gör rollen som Maria Stuart. Sopranen Elsa van den Heever debuterar på Met i rollen som Elisabeth I.
Kampen mellan de två kusinerna Maria Stuart och Elisabeth I är blodig och tragisk. Drottning Elisabeth I är protenstant och ogift. Maria är katolik och har varit gift tre gånger. Maktkampen dem emellanåt är oförsonlig. Att de båda dessutom älskar samma man, Dudley Earl of Leicester (tenoren Matthew Polenzani) gör inte saken lättare. Kampen är på liv och död.
Operan börjar klockan 20 och föreställningen är tre timmar och femton minuter inklusive paus. Operabaren öppnar 19.00 och 19.30 är det som vanligt en kort introduktion. Biljetter kan förköpas i Andelsbanken eller en timme innan föreställningen i stadshuset.
Läs mer i papperstidningen! (as)