DELA

Kammarens Katrina öppnar med dramatik

Ålands mest intima musikfestival håller på att växa ur sin kammare. I kväll är det dags för öppningskonserten av den trettonde upplagan av Katrina Kammarmusik, men den som ännu inte bokat plats i Alandicas musiksal får snällt ställa sig på väntelistan.
– Och ännu fler skulle tycka om den här sortens musik bara de skulle hitta dit.
Det är Tiila Kangas, festivalens konstnärliga ledares, fasta övertygelse. I år har festivalen satsat extra för att locka nytt blod till sina konserter, bland annat med en Facebook-sida.
Men ännu finns det plats. Sammanlagt kan festivalen erbjuda nio kvällskonserter runtom på fasta Åland.
Till det kommer frukostkonserter, tonsättarträff med öppen repetition och förmiddagskonsert i St. Görans kyrka på torsdag.
Med gratiskonserter på ställen som Café Bagarstugan och Amorina Chocholaterie hoppas man kunna locka nya lyssnare till spontanbesök. Där kan man också prata med artisterna och ställa frågor om deras instrument, och inga frågor är dumma enligt Kangas.


Nervöst
Det är förväntansfull spänning i luften bland Katrinas musikaliska konstnärer. Av diskussionerna att döma är det speciellt en händelse i festivalprogrammet som väcker extra mycket nyfikenhet, och nervositet. Och förklaringen är faktiskt både begriplig och intresseväckande också för den omusikaliska.
Det handlar om årets tematonsättare Lucio Garau och det uppförande som Mikko Perkola ska göra av hans verk tillsammans med Temperakvartetten. Detta sker på onsdag i Finströms kyrka.
Mikko Perkola började som violinist men bytte fiolen mot den ovanliga viola da gamban, ett stråkinstrument med arabiska rötter som övergavs till förmån för den traditionella fiolen i början av 1700-talet. Perkola sjunger också och det nyskrivna verket är skrivet just för hans röst. Perkola kommer att både sjunga och spela samtidigt under konserten.
– Verket har en stark relation till just Mikkos röst, men den kan också uppföras av en sextett, berättar Garau som också tidigare skrivit för Perkola.


Stearinljus och glödlampa
Det som är intressant vad gäller den nyskrivna kompositionen är kombinationen viola da gamba och stråkar.
– Lika svårt som att i en film kombinera stearinljus och glödlampa, var det någon som sa, berättar Garau och här är det alltså den mer ålderdomliga gamban som motsvarar stearinljuset.
Och precis som stearinljuset, trots att det handlar om ljus, egentligen inte är släkt med glödlampan är stråkarna ingen naturlig förlängning av gamban.
– Det är ett helt nytt ljud, otroligt intressant musik. Jag har aldrig hört något liknande, berättar Perkola som fått jobba hårt för att få det svåra stycket att sitta.
Att onsdagens konsert är speciell märks också av bevakningen. Rundradion kommer att spela in två stycken under konserten, varför besökare uppmanas komma i tid. Konserten ges till minne av Anne-Marie Alm-Weyand.


Litterär dramatik
På programmet för kvällens öppningskonsert i Alandicas musiksal står det ”En musikalisk och litterär dramatisering av Franz Schuberts Oktett med texter från hans brev”. Vad detta riktigt innebär stod klart först efter att det annars välfyllda och informativa (men något röriga) programbladet redan var tryckt: en föreställning av dramatiker Juha Siltanen i svensk översättning av Thomas Wolff, där Schubert och en läsare av hans brev spelas av Markus Riuttu och Jaana Pesonen.
– En överraskande helhet, det blir inga vanliga Schubert-tolkningar, lovar Tiila Kangas, som såg det finska uruppförandet av föreställningen i Tusby tidigare i veckan.
Konserten leds av mångsidiga violinisten Pekka Kuusisto.
– Och orden konventionell och Pekka Kuusisto går överhuvudtaget inte att kombinera, säger Kangas.

Sara Othman