DELA

Kaffekalas i Knorringmuseet

Kring kaffe och kaffedrickning kretsar sommarens utställning i von Knorringmuseet i Finström. På söndag är det invigning. Med kaffe förstås. (På bilden från vänster: Fredrika Sundberg, Lis-Britt Törnberg och Karin Sandell.)
Det är biblioteks- och kulturnämnden som står bakom utställningen. Karin Sandell och Lis-Britt Törnberg har sammanställt den och biblioteks- och kulturchef Fredrika Sundberg har också varit involverad i arbetet. I ”Kaffetåren den bästa är” visas det mesta som har med kaffebordet att göra. Drygt tvåhundra kaffekoppar har samlats ihop från olika håll i Finström. De äldsta är från slutet av 1800-talet men här finns också modernare koppar som säkert väcker nostalgiska minnen för dem som minns kaffekalas på 50-, 60-, och 70-talen.


Mycket Arabia
Många av kopparna är tillverkade av Arabia men det finns även engelskt, tyskt och svenskt porslin. Det är porslin för vardag och fest. Bland det äldsta som man kan visa upp finns några ryska kaffekoppar och även koppar som åländska sjöfarande hämtat med sig hem från utomnordiska länder.
Att det finns så mycket Arabia-tillverkat i det som ställs ut har sin naturliga förklaring i Arabias dominerande ställning i Finland. Karin Sandell berättar att det funnits ett önskemål om en utställning som överhuvudtaget skulle handla om Arabiaporslin. Av utrymmesskäl och med tanke på risken att något kan gå sönder i hanteringen har man dock begränsat sig till kaffeporslin.
Bland Arabiaporslinet kan man bland annat beundra den kända guldkantade Myrna-serien med sin bruntonade blomdekor, gjord av Olga Osol (1905-1994) och först tillverkad mellan 1937 och 1981 och sedan på nytt åren 1984-2005. Vi får också veta att Myrna fick sitt namn efter den på trettiotalet populära amerikanska filmstjärnan Myrna Loy (1905-1993).
En kopp som många känner igen är också svenska Gustavsbergs ”Blå blom”, men här kan man se nästan identiska koppar i äldre engelsk tillverkning.
– Det enda som skiljer är att dekoren på Blå blom består av druvor medan den engelska dekoren består av blå kvistar, konstaterar Lis-Britt Törnberg.


Pannor, kvarnar, burkar
Förutom koppar visas kaffekannor i porslin och förstås också kopparpannor, emaljerade pannor och pannor i rostfritt stål.
– Vi har samlat dem i det vi nu kallar ”pannrummet”, säger Lis-Britt med ett leende.
Med på utställningen finns även kaffekvarnar, serveringsbrickor, kaffepannsmössor, kaffeburkar, sockerskålar, gräddkannor och en hel del annat. Det mesta med hög nostalgifaktor. Knappast kan någon se den här utställningen utan att minnas de kaffekoppar man haft genom åren. På samma sätt kan en burk som innehållit Maxwell-kaffe föra tankarna till Amerikapaket och burkar som innehållit Gevalia eller Cirkelkaffe erinra om tidiga semesterturer över till Sverige.


Ordnar ”Koppis”
Två gånger under sommaren ordnar man också med något som kallas ”Koppis” i museet. Alla intresserade kan ta med sina udda koppar och fat och försöka byta dem med andra kaffekoppsvänner så att man om möjligt får ett fullt set, ett halvt eller helt dussin koppar. Man kan förstås också byta till sig udda koppar och fat som man tycker är vackra eller annars intressanta.
”Koppis” ordnas onsdagen den 27 juni klockan 18-20 och söndagen den 19 augusti, samma dag som utställningen stänger för sommaren.
Utställningen invigs på söndag, den 17 juni, kl. 13 och hålls sedan öppen tisdag till söndag 12-16, onsdagar dessutom 18-20. Vid invigningen blir det kaffeservering.
– Och vi skall också under resten av sommaren försöka ordna så att utställningsbesökarna kan få sig en kopp kaffe, säger Karin Sandell.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT