DELA

Jubileum för Geta poesi och visa

För 20:e gången drar det ihop sig till Geta poesi och visa. Bland annat islänningen Adalsteinn Asberg Sigurdsson, som var med när det hela började, finns med på programmet.

– Naturen är alltid temat för oss. Det är där vi har våra arenor, säger Inger Skogberg från Geta kulturförening, som står bakom Geta poesi och visa.
I år är det 20:e gången som festivalen ordnas. Det uppmärksammas under öppningsprogrammet fredagen den 27 juni klockan 16 på Pettas café, då Anders Westerlunds fotografier från de 20 år som gått kan beskådas och även vinnas som lotterivinster.
Kvällen fortsätter med salta toner och skrönor på Lökholmens brygga. Åländska grupperna Tidens brus och Iarnród spelar låtar från de sju haven, medan författaren och sjöbjörnen Kurt Skogberg berättar skepparhistorier.

Mitt i vardagslunken utanför Getaboden i Vestergeta vid lunchtid den 28 juni blir det Vägvisa. Då uppmuntras alla trubadurer att ta med sig instrument, och alla som är sång- och spelsugna får stämma upp.
Eftermiddagen bjuder på Kaffekonsert i Kristinas trädgård på Enebo café, där svenska yrkestrubadurerna Moa Killander, Elin Lyth och Pierre Ström framträder.
På kvällen blir det konsert med åländska mezzosopranen Frida Österberg, ackompanjerad av Patrik Komorowski, i Geta kyrka. Läraren och poeten Eva Johansson läser egna och andras dikter.

Söndagen den 29 juni klockan 03.30 samlas morgonpigga för gökotta i Getabergen. Karl-Erik Bergman läser dikter, medan trubadurer och publik sjunger morgonvisor i väntan på solens uppgång.
– Är det vackert väder är det ett underbart sätt att börja morgonen på. Ta gärna kaffekorgen med, tipsar Inger Skogberg. 

Läs mer om festivalen i onsdagens Nya Åland!

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax