DELA

Johans PQR-film driver Savoy i tre veckor

Tre späckade filmveckor på Savoy bjuder Ben Johans på just nu.
Under den tid han hyr biografen blir det inte bara ”Sex and the City” utan också en liten festivalkväll med åländska filmer och ett franskt veckoslut i filmklubben Chaplins regi. (På bilden Johans tillsammans med filmaren Per-Ove Högnäs, till höger.)
Visningen av ”Sex and the City” är grunden i det som Ben Johans och hans PQR-film erbjuder den åländska biopubliken. Filmen, som redan lockat 350.000 biobesökare i Finland som helhet, gav Savoy en publik på 500 personer under de fyra första visningsdagarna.
Redan under kulturnatten i fredags kompletterade filmklubben Chaplin utbudet med att i två välbesökta föreställningar visa Per-Ove (”Bolle”) Högnäs film ”Edos mack”, som hade tv-premiär i FST5 i våras.


Föddes i bastun
Medan ”Sex and the City” rullar på blir det alltså fler andra filmbegivenheter i huset. Tisdagen den 2 september blir det en enkvälls åländsk filmfestival med flera kortare filmer av både Högnäs och andra filmskapare.
– Det var faktiskt någonting som jag och Bolle började planera när vi badade bastu i går, säger Johans.


Franskt veckoslut
Under det veckoslut som föregår tisdagsfestivalen blir det också ett intressant parallellprogram till ”Sex and the City”.
– I Chaplins regi visar vi under fyra kvällar, från fredagen den 29 augusti till måndagen den 1 september, ”En lanthandel i Provence”.
Det är en fransk film från 2007 som distribueras av Folkets bio i Sverige. Filmen i regi av Eric Guirado har fått god respons hos publiken. Den handlar om en ung mans väg till mognad.
– Det är nog litet av fransk landsbygdsromantik över den men därför blir den också en bra kontrast till ”Sex and the City”, säger Johans.


Samlar erfarenhet
Sitt engagemang i driften av Bio Savoy beskriver Ben Johans med ordet ”intressant”.
– Det är intressant att få pröva på någonting i skala ett till ett. Man kan inte i teorin fundera ut hur det är att driva en biograf. Nu får jag kunskap som kan vara bra att ha i framtiden.
Betyder det att du eventuellt kan tänka dig att driva Savoy framöver?
– Om framtiden vet jag inget. Det tar lång tid ännu innan biografen är renoverad och driften kan bjudas ut på riktigt. Men det är ju bra att ha erfarenhet när den dagen kommer.
– Jag ger mig ju ändå inte i min ålder in på något som inte har förutsättningar att fungera, tillägger han.


Helst kommersiellt
Johans konstaterar också att han inte är någon varm anhängare av bidragssystem och att det bästa vore om också biografen kunde drivas kommersiellt.
Att han nu visar publikfilmen ”Sex and the City” är också ett sätt att skapa en ekonomisk grund som gör det möjligt att samtidillgt också visa smalare filmer och ge utrymme för Chaplin att visa film till självkostnadspris.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax