DELA

Johanna träffar barnen från Bronx igen

På tisdag skall jazzsångerskan Johanna Grüssner äta pizza i Harlem, New York.
Hennes sällskap består av de Bronx-barn som hon för tio år sedan bland annat tog på resa till Åland.
– Resan med barnen var ett riktmärke i mitt liv. Det skall bli fantastiskt att se dem igen, säger hon.
Johanna Grüssner har bott åtta år i USA, de sista fem i i New York. Tre av de åren jobbade hon som musiklärare för en lågstadieskola med 2500 elever i Bronx.
– Sista vårterminen gjorde jag en resa till Åland med 24 av barnen.
Resan blev bland annat en dokumentär för FST och en bok av den New York Times-journalist som följde med på resan.
– Det skulle ha blivit en spelfilm också och jag hade almanackan fullbokad med tv-möten då jag kom tillbaka till New York på sensommaren 2001. Men så föll tornen och med dem föll också filmen. Det kändes också helt oviktigt efter 9-11.


Facebook
Johanna Grüssner flyttade till Stockholm kort därefter och Ålandsresan med barnen från Bronx kom att bli det sista hon gjorde medan hon bodde i USA.
– Barnen och jag har sporadiskt hållit kontakt via e-post men det har varit ganska krångligt. Det kändes ändå viktigt att hålla kontakt.
Så kom facebook och Johanna blev medlem.
– Först såg jag inte fördelarna, men sen började jag söka Bronxungarna. Det är en häftig värld vi lever i då man kan hitta alla sådär. På två dygn hittade jag nästan alla 24 ungdomarna, jag skapade en grupp och så började vi kommunicera.


Pizza
Då barnen besökte Åland gick de femman och sexan. Nu är de runt 21 år.
– Många har gått i collage, någon har gift sig och fått barn, någon har blivit jättereligiös och någon har flyttat till sitt ursprungsland i Afrika.
Och på tisdag skall de flesta alltså träffas på en pizzeria i Harlem.
– När jag sänkte ambitionsnivån blev jag mindre nervös. Jag bokade en vanlig pizzeria och så får fokus ligga på vad vi gör idag och inte så mycket på vad vi gjorde då. Jag har också fått acceptera att jag inte hittat alla och får vara glad över dem som faktiskt kommer.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax