DELA

Jochums band i melodifestivalen

– Vi får se hur det går, men redan att vi kommit så här långt känns som en seger.
Det menar åländska gitarristen Jochum Juslin som med bandet Father McKenzie gått till den öppna tävlingen i den finländska melodifestivalen. (På bilden, från vänster: Emil Johansson, Tobias Granbacka, Simon Larsson och Jochum Juslin.)
Jochum Juslin spelar i många band, bland annat i hotjazzbandet Whatclub, i dansbandet Soundway och i folkmusikbandet Skrå. Father McKenzie bildade han tillsammans med studiekamrater vid musikhögskolan i Örebro under det sista året som han studerade där. Med är utöver Juslin svenskarna Emil Johansson, på bas, Simon Larsson, på trummor, och österbottningen Tobias Granbacka som spelar piano och sjunger.
Father Mckenzie uppträdde på Åland i en konsert på Pub Bastun i februari i år under Mariehamn Winter Jazz.


Trivs bra ihop
Enligt Jochum Juslin spelar bandet när man har möjlighet till det, mest i Sverige. Jochum bor nu i Stockholm och studerar vid musikhögskolan i Göteborg medan Emil finns i Norrköping och Tobias och Simon i Örebro.
– Vi trivs med att spela ihop och är goda vänner, säger Jochum.
Den låt som man skickat in till den finländska melodifestivalen är heter ”Good enough” och är skriven av Tobias Granbacka, som också är den som sjunger den. Johan Nybäck står för arrangemanget.


Många bidrag
Sammanlagt 280 demoskivor sändes in till den öppna delen av tävlingen och nu har femton låtar valts ut och presenteras på Yles hemsidor. Under adressen http://satumaa.yle.fi/euroviisut/pressi/2010-09-30/euroviisut-2011-nettikarsinnan-ehdokkaat hittar man information på finska om låtarna och omröstningen. Den som vill lägga en röst för Father McKenzies låt skall helt enkelt skicka ett sms till telefonnumret 17113 med texten: viisu 14. Det kostar 99 cent.
Av de trettio låtarna kommer tre att gå vidare till semifinal där de tävlar mot låtar som gjorts av inbjudna låtskrivare.


Redan en seger
Om man har någon chans att komma till semifinal eller final vet Jochum och hans vänner i bandet förstås inte, men man är glad över att ha kommit så här långt.
– Det är lite av en seger i sig att ha blivit utvald. Det här gör att vi har möjlighet att nå många som aldrig annars skulle få veta om oss, säger Jochum.
Även om det kanske inte är så många ålänningar som följder den finländska melodifestivalen så hoppas han att Father McKenzies låt ändå skall få en del åländska röster. Det är möjligt att rösta från i dag och fram till den 15 oktober. Den 16 oktober kungörs vilka tre låtar som gått vidare.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax