DELA

Jochum tar det bästa ur alla genrer

Jazz, folkmusik, pop, rock, dansband. Jochum Juslin vill inte bygga några vattentäta skott inom musiken. Nyligen utsågs hans band, De tre vännerna & Jochum, till Ålands representanter i årets upplaga av Young Nordic Jazz Comets. I kväll spelar de på vinterjazzen i Alandica och på lördag på Pub Bastun. (På bilden från vänster: Tobias Granbacka, Jochum Juslin, Simon Larsson och Emil Johansson.)
Det blir andra gången som Jochum Juslin är med i Young Nordic Jazz Comets. För några år sedan var han med när musikinstitutets projekt Jazzvanten deltog i tävlingen.
– Det är ett väldigt trevligt minne och det skall bli roligt att delta igen, säger han.
Jochum Juslin har studerat vid musikhögskolan i Örebro och fortsätter nu sedan i höstas på mastersprogrammet vid Musikhögskolan i Göteborg, på ett konstnärligt program med inriktning på improvisation.


Studiekompisar
Det band han bildade med några studiekompisar i Örebro finns dock kvar, nu som De tre vännerna & Jochum. De tre vännerna är Tobias Granbacka, som kommer från Österbotten, på piano, Simon Larsson på trummor och Emil Johansson på elbas.
Gruppen har haft en hel mängd spelningar både inom och utom musikhögskolan. Man spelar musik inom många genrer men mycket handlar om jazz. På frågan om vad man skall bjuda på i Mariehamn svarar Jochum:
– Det blir en pop-rockig, elektrisk, jazz på Alandica, ingen swing eller bebop och inte heller någon riktig fusion. På Bastun blir det pop och rock och då spelar vi under namnet Father McKenzie.


Egna kompositioner
Allt man framför är av egen produktion.
– Det är jag själv, Emil och Tobias som skriver låtarna så det blir en ganska bred mix. Den musik vi spelar på Bastun är helt skriven av Tobias.
De tre vännerna & Jochum har inte tidgare spelat på Åland, men alla har nog varit här tidigare.
Jochum själv är ju känd från många olika musiksammanhang. Med Jazzvanten och inte minst med folkmuskgruppen Skrå och med Whatclub, Richard Palmers trio som som spelar gypsie-swing.
– Och så har jag ju fortfarande spelningar med Soundway också, säger han.


”Byss-Kalle och Metallica”
Några vattentäta skott inom musiken vill han inte veta av. Tycker att det är bra att syssla med många olika stilar.
– Om man bekantar sig med allt möjligt så kanske man hittar ett eget sound, en egen väg.
– Det är roligt att spela olika typer av musik om det så gäller en polska efter Byss-Kalle, en Django Reinhardt-låt eller något av Metallica, tillägger han.
Olika genrer kan också influera varandra på ett positivt sätt.
– Att till exempel spela en jazzlåt lite som en polska kan var riktigt intressant.
JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax