DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>BLIR BELÖNAD Journalisten Jeanette Björkqvist får årets Fredrika Runeberg-stipendium bland annat för att hon ”gett en röst åt människor som vanligtvis inte hörs och synliggjort dem som vanligtvis inte syns.

Jeanette Björkqvist årets Fredrikastipendiat

Journalisten och författaren Jeanette Björkqvist i Helsingfors tilldelas årets Fredrika Runeberg-stipendium för sin samhällsmoderliga insats när det gäller att synliggöra frågor om människohandel och prostitution.

– Årets Fredrikastipendiat är en kvinna som har gett en röst åt människor som vanligtvis inte hörs och synliggjort dem som vanligtvis inte syns. En röst åt människor som många inte vill höra, står det i motiveringen som fortsätter:

– Hon är inte rädd för att ta upp och lyfta fram tunga ämnen såsom människohandel, fattigdom och prostitution. Via sitt journalistiska kunnande har hon valt att ge utsatta människor samt offer för människohandel och prostitution ett lyssnande öra och sedan föra vidare deras berättelser.

Björkqvist har bland annat blivit känd för sina reportage om östeuropeiska romer och om flyktingar. Hon var en av de finlandssvenska journalister som fick ta emot ett mordhot för ett par år sedan. Nya hot har hon inte fått, men sin beskärda andel av mindre konstruktiv respons.

– I går blev jag kallad marxistisk apa. Med kommentaren fanns en länk till en sida där det sades att vi är folkmördare för att vi vill sälja ut finländarnas barndomshem till somaliska flyktingar.

I slutet av 1990-talet jobbade Björkqvist på Nya Åland. Hon är numera anställd av Hbl. (ke/FNB)