DELA

”Jag vill ut på världsmarknaden”

Anna Randelin fastnade för oboen under en instrumentprovardag när hon var åtta, och har förälskat sig i dess klang.
I höst tar den henne till Stockholm där hon inleder musikstudier med sikte på yrkesorkestrar.
Tjugoåriga Anna Randelin från Mariehamn har alltid haft musik i kroppen. När hon var liten byggde hon egna trumset av ärter och burkar och sjöng i kör. Det första mötet med hennes blivande huvudinstrument oboe skedde vid musikinstitutets instrumentprovardag, då hon var åtta år.
– Jag tänkte att jag skulle spela flöjt, mamma ville att jag skulle spela klarinett, men sedan orkade jag aldrig prova flöjt och fick inget ljud ur klarinetten, så slutresultatet blev oboe, säger Anna.
Med tiden har en kärlek till instrumentet och klangen växt fram.
– Många säger att det berör väldigt mycket när jag spelar, oboen har en klang som når fram till folk. Dessutom är det ett instrument som är både ovanligt och efterfrågat, så det är lätt att få jobb, säger Anna.

Konkurrens
Fram till andra året i gymnasiet var musicerandet bara en hobby, men då Anna började spela för Erik Rodell i Stockholm föddes tanken om att bli musiker på riktigt.
– Jag började hänga i konserthuset och sökte in till internationella kurser. Jag blev helt enkelt inbjuden till den här världen, säger Anna, som nu hoppas kunna leva på musiken i framtiden.
– Något måste man ju jobba med, och det här är så pass roligt och givande att jag inte bara vill hålla på med det på fritiden, säger Anna.
Att konkurrensen är hård fick hon erfara konkret när hon i våras åkte på ansökningsturné till musikhögskolor i Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
– Jag märkte att jag varit väldigt skyddad här på Åland. Jag är van att vara den enda oboisten, så i början var det nervöst att konkurrera med andra.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström