DELA

Ison & Fille tar i land

För 15 år sedan släpptes deras första gemensamma musik.

I kväll äntrar den svenska hiphopduon Ison & Fille på Rockoffscenen.

– Vi har aldrig varit på Åland tidigare. Vi ser fram emot hela alltihopa, säger Felipe ”Fille” Leiva Wenger.
I höstas syntes de i det folkkära tv-programmet Så mycket bättre och framförde flera hyllade låttolkningar som bland annat Niklas Strömstedts ”Tänd ett ljus” och Andreas Kleerups ”With Every Heartbeat”. I kväll uppträder den svenska hiphopduon Ison & Fille som andra akt på Rockoffestivalens premiärdag. Visiten är duons första riktiga Ålandsbesök.

– Vi har spelat på kryssningar men aldrig på land, säger Fille.

Ison & Fille framför egna låtar på svenska, där grundbulten i musiken ska vara känslan. Senaste tillskotten på deras repertoar är ”Jag är jag” och ”Vi skiner”, som båda släpptes i maj.

– Våra låtar handlar mycket om vårt liv och vår vardag. Det kan vara saker som vi har gått igenom eller människor runt omkring oss, säger Fille.

Känslosamt

Både Fille och Ison (Ison Glasgow) är uppväxta utan pappor i den södra Stockholmsförorten Bredäng. Isons pappa gick bort när Ison var 13 år gammal medan Filles pappa stannade kvar i Chile då familjen flyttade till Sverige. Inspirationen till låtarna är även taget från den tiden.

– Mycket är knutet till den plats där vi är uppväxta, postnummer 127 som är Bredäng, längs med tunnelbanans röda linje. Låtarna handlar om allt möjligt och vi utgår ofta från en känsla, glädje, sorg, lycka, skratt och så vidare. Vi lyssnar först på musiken som vi jobbar fram med vår producent och så utgår vi från den första impulsen som vi sedan utvecklar, säger Fille.

Klockan 20.30 får den åländska publiken möta Ison & Fille för första gången.

– Vi ser fram emot hela alltihopa och att få möta publiken, säger Fille.