DELA

Isolation och delaktighet på tre språk

Residenskonstnärerna Mikko Perkola och Jussi Lehtonen tar Pablo Neruda till Eckerö.
Gränsen mellan konst och terapi är tunn för musikern Mikko Perkola och skådespelaren Jussi Lehtonen, som i juni huserar som residenskonstnärer på Eckerö post- och tullhus. De arbetar med programmet ”Ode till en klocka om natten”, där texter av poeten Pablo Neruda framförs ackompanjerat av Perkolas musik.
– Vi har sysslat med Neruda länge, som terapi, men började arbeta på den här föreställningen på allvar för ett år sedan då vi bodde två veckor i stipendiebostaden på Källskär. Havet är väldigt närvarande i Nerudas texter, och de handlar både om isolation och om att vara en del av samhället. Därför passar det bra att vi i fjol isolerade oss på Källskär och i år delar med oss av arbetet här, säger Lehtonen, som till vardags arbetar som skådespelare vid Finlands Nationalteater.
Föreställningens urpremiär blir på serviceboendet Solgården den 26 juni. Allmänheten får ta del av en föreställning den 29 juni i teatersalen på Eckerö post- och tullhus.
– Senare har vi tänkt turnera på demensboenden i Finland. Jag har gjort det tidigare med Shakespeares sonetter, och det har fungerat strålande. I vanliga fall sitter folk i publiken och vill förstå allting, men dikten är känslan och intuitionens språk. De dementa kastar sig in och reagerar direkt, både när det gäller positiva och negativa känslor, säger Lehtonen.
Läs mer om Eckerös kultursommar i måndagens Nya Åland!

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax