DELA

Isela Valve skrev självbiografisk roman

Berörande. Det ordet använder Isela Valve när hon beskriver den bok som hon kommer med i mars på PQR-kultur.
– Men jag försöker nog vara lite rolig samtidigt, tillägger hon. (På bilden Isela med barnbarnet Melker.)
”Kärleken är vårt enda hem” heter boken som Isela Valve beskriver som en självbiografisk roman.
– Som bibliotekarie tänker jag mig att den skulle hamna på bibliotekshyllorna med beteckningen GCZ på ryggen, säger hon.
Den sista bokstaven, Z, står för självbiografier.


Många uppbrott
”Kärleken är vårt enda hem” är en bok som handlar om uppbrott och glädje, syskonskap och saknad. Handlingen utspelar sig från september till augusti, men under tre olika tidsepoker. Barndomen beskrivs med hjälp av tolv hus i 1950 och 60-talets Svenskfinland. 1980-talet genom en brors sjukdom och nutiden med tillbakablickar och försök att förstå.
Isela Valve säger till Nyan att berättelsen utspelar sig på flera plan och att utgångspunkten varit ett behov att i efterhand bearbeta sorgen efter hennes bror som gick bort i cancer på åttiotalet, endast 35 år gammal.


Stod varandra nära
Hon säger att hon och brodern stod varandra mycket nära. Det var också han som fick henne att flytta till Åland och Jomala.
– Vi var så hänvisade till varandra i barndomen. Pappa var var affärsman och vi flyttade runt mycket, både i Åboland och i Nyland och kom att bo i hela tolv hus.
I boken minns hon barndomen just genom de tolv husen.
– När man inte längre har något barndomshem kvar så kan kärleken bli ett hem, förklarar hon bokens titel.


Kärleksförklaring
– Boken är nog också en liten kärleksförklaring till mina föräldrar och min uppväxt. Nu ser jag på min barndom med ett småleende fast det var så lagom roligt då när vi flyttade runt till nya hus och nya skolor.
Isela Valve är född 1949 i Kimito men nu sedan länge bosatt i Jomala. Hon är filosofie magister och bibliotekarie, i dag sjukpensionerad.
”Kärleken är vårt enda hem” är hennes sjunde bok. Mest har Isela Valve skrivit för barn. ”Behandlingen. Anteckningar från ett år i kräftans tecken” från 2008, också den självbiografisk var hennes första vuxenbok.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax