DELA
Foto: Liisa Mendelin<07_Bildrubrik>BARA LOTTA Lotta Anderson, som gärna kallar sig enbart Lotta, engagerar sig aktivt i varje deltagare på kursen. Här hjälper hon Alessandra Ghini från San Francisco att blanda till rätt nyanser.

Internationella kreatörer upptäcker potatis

Vad är det som får 25 personer att betala 2 900 dollar för att prova på lite potatistryck? Nyan åkte ut till Silverskär för att ta reda på.
Mitt på den lilla ön Silverskär står Norrgårds, en stor stuga med en ombonad matsal. Här inne sitter ett trettiotal människor och avnjuter lunch. Sorlet är en blandning av engelska och svenska.

I ändan av ett bord sitter ett medelålders par från USA. Mannen deltar inte i kursen, utan passar på att fiska och paddla kajak medan kvinnan är på workshop.

Bakom designvarumärket Lotta Jansdotter står åländskan Lotta Anderson. I marknadsföringen utlovar hon fyra dagar av inspiration, skärgårdsliv och textiltryck åt sina internationella gäster.

– Jag älskar det Lotta gör och jag älskar Skandinavien. När jag såg de vackra bilderna i Afar visste jag genast att jag ville hit, Lucie Duclos från Port Townsend i USA.

Hon ville få nya perspektiv på tryckteknik. Just nu jobbar hon med schabloner. Hon har skurit ut ett naturinspirerat mönster i en plastfilm. Nu duttar hon färg genom plasten på ett bomullstyg.

Till vardags är Duclos grafisk designer. Hon har ett eget företag som designar förpackningar.

Läs mer i onsdagens Nya Åland.